Közélet

Az európai iszik, dohányzik és túlsúlyos

alkoholizmus(1)(430x286).jpg (Array)
alkoholizmus(1)(430x286).jpg (Array)
Az Egészségügyi Világszervezet szerint mindez komoly kockázattal jár.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett, európai régióról szóló jelentése szerint sok országban ugyan csökkentek a korai halál kockázati faktorai, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében még mindig riasztóan magasak az arányok.

Az európaiak többet isznak és dohányoznak, mint bárki más. Világbajnokok vagyunk – de ez nem jó rekord.

Ezt a WHO európai információs, kutatási és innovációs kérdésekben illetékes vezetője mondta. Claudia Stein közölte: ennek különösen a fiatalokra van komoly hatása, mivel ezek a kockázati tényezők megrövidíthetik az életüket. Az európai régióban a lakosság majdnem 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és 30 százalék dohányzik.

Évente átlag minden ember 11 liter tiszta alkoholt fogyaszt.

A jelentés szerint a várható élettartam Európa-szerte nő. 2020-ig várhatóan évente 1,5 százalékkal csökken a korai halálozás aránya. Az adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, a rák, a diabétesz és a krónikus légzőszervi betegségek okozta halálozás erősen csökken.

A 2012-ben kiadott legutóbbi jelentés óta a külső halálokok – közlekedési balesetek, öngyilkosságok – miatt bekövetkező halálozási mutatók jelentősen javultak.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója üdvözölte a kedvező egészségügyi változásokat, és a várható élettartam növekedését. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ezek a javuló tendenciák megfordulhatnak, ha az alkoholfogyasztás és a dohányzás a jelenlegi arányban folytatódik. Szerinte ez különösen a fiatalokra vonatkozik, akik emiatt talán nem élhetnek majd olyan sokáig, mint a nagyszüleik.

A nemzetközi szervezet jelentése a védőoltások vizsgálatára is kiterjedt. A WHO megállapította, hogy a lefedettség általában jó szintet mutat. A rubeola elleni immunizáció 2010-ben 93,4, 2011-ben 93,7, 2012-ben 94,6 százalékos volt, és az arány emelkedik. Jakab Zsuzsanna azonban jelezte, hogy az elmúlt években több kanyarójárvány is kitört az immunitás még meglévő hiányosságai miatt. Idén négyen rubeola miatt, egy gyermek pedig diftériában halt meg, amire három évtizede nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik