Közélet

Nem is vádolják terrorizmussal azt a férfit, akit TEK-esek fogtak el Győrben

Az ügyészség tiltott határátlépés miatt járt el vele szemben.

Harminc TEK-es csapott le még szombaton Győrben egy menekülteket szállító vonatra, melyről egy férfit vittek el, akit állítólag a múlt szerdai röszkei balhé miatt köröztek. Mivel a kormányzati kommunikációban a határátkelőnél történt dobálózást „terrorcselekményként” emlegették, valószínűsíthető volt, hogy a szír férfit is ezzel vádolják, ezért is vonult fel erőt demonstrálva a terrorelhárítás.

A 444 viszont idézi az ügyészség keddi közleményét, melyből az derül ki, hogy a férfit nem terrorcselekmény elkövetésével, hanem „tiltott határátlépés minősített esetével” gyanúsítják. Emlékeztetnek arra is, hogy a Terrorelhárítási Központ „nemzetbiztonsági szűrőjén” a 170 ezer menedékkérőből idén eddig kilenc személy akadt fenn, ami azt jelenti, hogy ennyi emberrel kapcsolatban láttak kockázatot.

A hatóságok állítólag Röszkén is elfogtak egy embert, akit terrorizmussal vádolnak, de az általa elkövetett „terrorcselekmény” az eddigi információk alapján annyi volt, hogy buzdította a többieket a kapu betörésére. A Kettős Mérce blog viszont arról ír, hogy azoknak a menekülteknek, akik elvesztették az önkontrollt, azt kiabálta, hogy álljanak le. Több egybehangzó beszámoló szerint a határátkelőnél várakozó emberek azt hitték, beengedik őket az országba, ezért indultak el a kinyíló kapu felé, de váratlanul könnygázzal és gumibotokkal csaptak le rájuk a magyar rendőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik