Közélet

Orbán milliárdokkal utazik Brüsszelbe

szökőmásodperc-2 (Array)
szökőmásodperc-2 (Array)

Elkészült a magyar javaslat a szerdai EU-csúcsra, ami nagyon hasonlít a britek és David Cameron álláspontjához, írja a Népszabadság. Balog Zoltán néhány napja az ATV-n korábban jónak nevezte a brit eljárást, akik a közel-keleti konfliktuszónában a Szíriához közeli, az ENSZ által működtetett menekülttáborból fogadna be több ezer szír rászorulót.

A lap úgy tudja, Orbán Viktor a kontrollált menekültbefogadási mechanizmust képviseli. A kormányfő azt szeretné, ha nem Európában, hanem még a háborús övezet közvetlen szomszédságában nyújtanák be menedék iránti kérvényüket az emberek. A másik magyar alapelv az, hogy csak kríziszónákból, háborús országokból fogadjon be menekülteket az unió.

Tehát a konfliktust ott kezeljék, ahol létrejött, Orbán egy EU-s pénzalap létrehozását szorgalmazza, ebbe Magyarország hajlandó lenne felajánlani éves költségvetése egy százalékát, amennyiben a másik 27 tagállam is csatlakozna.

A Népszabadság szerint amennyiben a lehetséges felajánlás a kiadások egy százalékát jelenti, úgy 163 milliárd forintról beszélhetünk, a költségvetési főösszeggel számolva már 330 milliárdról. A kvótarendszerrel kapcsolatban Orbán többször is elutasítóan fogalmazott, az utóbbi időben azonban finomodott az álláspontja, ha a menekültkvóta EU-s törvény lesz, azt nekünk is el kell fogadnunk, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik