Közélet

Rezsicsökkentés után bércsökkentés jöhet

Létszámleépítés és bércsökkentés fenyegeti a regionális vízmű-cégek dolgozóit a rezsicsökkentés és a közműadó miatt – írja a Népszabadság. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. dolgozói érdekképviselete sztrájkbizottságot hoz létre.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő öt regionális vízmű-cégben gyakorol tulajdonosi jogokat. Tanulmányt készítettek arról, hogyan lehetne megszüntetni ezeknek a társaságoknak a veszteségességét, ennek érdekében tízszázalékos leépítést vagy bércsökkentést javasolnak. A szakszervezet megkeresésére az illetékes államtitkár-helyettes ugyan úgy reagált, hogy a tanulmányt előterjesztésre alkalmatlannak tartja, de az érdekképviseleti vezetőket ez a válasz nem nyugtatta meg.

A nem vezető beosztásban lévő dolgozók nettó bére 100-130 ezer forint között mozog, ennek csökkentéséről a szakszervezet hallani sem akar, a létszámleépítés miatt pedig a cégek biztonságos működése kerül veszélybe. A veszteségek miatt a hálózat állapotának megőrzésére és fejlesztésére sem jut pénz.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója egyébként a héten mondott le. Winkler Tamás távozásának okairól nem beszélt, de a szakszervezeti vezető úgy tudja, azért ment el, mert nem értett egyet a leépítési szándékkal.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik