A következő élő közvetítés része Horvát rendőröket fegyverzett le Magyarország

Szijjártó kitalálta a menekültválság megoldását

Magyarországnak három javaslata is van, ezekben is vannak kvóták de nem úgy.

A magyar diplomácia irányítója Belgrádban Ivica Dacic szerb külügy- és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel tárgyalt.

A tárgyalás után Szijjártó Péter elővezette a magyar javaslatokat:

  • Első lehetőségként azt említette, hogy létre kell hozni egy olyan uniós erőt, amely képes megóvni Görögország határait a menekültáradattól, ehhez pedig az kell, hogy Görögország világossá tegye, hány határőrre, katonára, hajóra, helikopterre van szüksége. A magyar kormány ebben támogatja azt, hogy legyen kvóta, és osszák el 28 részre a terheket, hogy meg lehessen óvni a görög határt.
  • A második lehetőségnek azt nevezte, hogy a Törökországban, Jordániában és Libanonban már létező menekülttáborok finanszírozását vegye át az Európai Unió, sőt építsen újakat is, hogy a harcok miatt otthonaik elhagyására kényszerülőknek ne kelljen egész Európáig menekülniük, és a háború lezárulása után hazatérhessenek. A magyar kormány szerint itt is lehetne kvóta, vagy akár az uniós költségvetést is lehetne módosítani.
  • A külgazdasági és külügyminiszter szerint az is megoldási lehetőség lenne, ha az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújtana a menekültek tranzitútvonalán fekvő országoknak, Macedóniának és Szerbiának.

Szijjártó Péter szerint a magyar-szerb határon húzott kerítésnek semmi köze Szerbiához, hiszen új határátkelőhely is nyílt a nyáron; az intézkedés célja az volt, hogy Magyarország gátat szabjon az illegális bevándorlásnak. Magyarország célja az, hogy az Európai Unió legnagyobb kihívása ne vezessen a magyar-szerb kapcsolatok romlásához.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik