Élő Közélet

Horvát rendőröket fegyverzett le Magyarország

Új nap, régi menekültválság. A legfrissebb hírek.

Uniós bírálatot kapott Horvátország

A bizottság szóvivője Brüsszelben közölte, nem összeegyeztethető az uniós szabályokkal, hogy a horvát hatóságok regisztráció nélkül engedik továbbutazni a bevándorlókat. Az úgynevezett dublini szabályok szerint abban az uniós országban kell elbírálni egy menedékkérő beadványát, ahol először belépett az EU területére.

Ebben az országban regisztrálni kell és ujjlenyomatot kell venni tőle a szabályok szerint. Ha a menekültek vonakodnak menedékkérelmet beadni az adott ország területén, akkor meg lehet tagadni tőlük a beutazást – húzta alá a szóvivő.

Mégsem Siklósra viszik a menekülteket

A 24.hu tudósítója Siklóson járt, ahol cáfolták, hogy a Baranya megyei településre vinnék a Horvátországból érkező menedékkérőket. Ehelyett a tranzitbuszt Harkány irányába látta távozni. Elképzelhető, hogy az M6-os felé tartanak, amelyen az osztrák határt lehet célba venni.

Siklósra viszik a Horvátországból érkező menekülteket

Becslések szerint a magyar hatóságok mintegy 1500 bevándorlót engedtek be Magyarország területére a beremendi határátkelőhelyen keresztül. Az MTI úgy tudja, hogy a baranyai Siklósra szállítják a magyar tranzitbuszok a Horvátország felől érkezőket.

A tömegben vizet és ételcsomagokat osztanak a segélyszervezetek, egy ember rosszul lett, őt a mentők látják el.

مكتب التحريات الوطني

Segítünk a rendőrségnek idemásoljuk a felhívásukat:

مكتب التحريات الوطني

شرطة حفظ النظام العام

نداء

الى جميع المواطنين المتواجدين على ارض جمهورية المجر نتوجه اليكم جميعا بمساعدتنا بااعطاء اي معلومه تخص الاشخاص المعروضه صورهم

عبر الكتابه الينا عبر الايميل التالي

 

Újabb gyermekholttestet találtak Törökország partjainál

Egy négyéves szír kislány holttestét vetette partra a tenger Törökország nyugati partjainál, Izmirnél – adta hírül a török Anadolu hírügynökség. Értesüléseik szerint a török partoktól tizenöt szíriai menekült próbált eljutni egy csónakon Görögországba, de szerencsétlenül jártak. A török parti őrség tizennégy embert – köztük nyolc gyermeket kimentett, de a kislányt nem találták meg időben.

Néhány héttel ezelőtt a hároméves szír Aylan Kurdi holttestét sodorta a partra a víz Bodrumnál. A partra vetett, halott kisgyermekről készült fotó egyszerre keltett felháborodást és megrendülést a világban.

Szijjártó bekérette a svéd és a francia nagykövetet

A magyar külügyér arra kéri a Svédországot és Franciaországot, hogy fejezzék be a képmutatást, és ne azt az országot támadják, amely minden tekintetben betartja az uniós előírásokat”.

“Szívesen hallottuk volna a svéd és a francia miniszterelnök véleményét inkább arról, hogy elfogadhatónak tartják-e azt, hogy agresszív bevándorlók órákon keresztül kövekkel és betondarabokkal támadják a magyar rendőröket”.

Magyarország a nemzetközi előírásoknak megfelelő ellátást biztosít a bevándorlóknak, és aki ezzel ellentétes állítást tesz, az valótlanságot állít – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteki stockholmi sajtótájékoztatóján arra szólította fel Magyarországot, hogy “bánjon humánusan” az ország határaihoz érkező minden bevándorlóval.

A közös sajtótájékoztatón a svéd miniszterelnök is bírálta a magyar kormány hozzáállását. “A menekültek befogadásának módozatairól lehet vitatkozni, de válogatni közöttük és azt mondani, hogy a muzulmánokat nem engedjük be, elfogadhatatlan” – fogalmazott Stefan Löfven.

A KKM a pénteken bekérette Svédország és Franciaország budapesti nagykövetét.

Honnan van a menekülteknek megafonjuk?

Egy szervezett támadásról volt szó a Röszkei határon, amely terrortámadásnak minősül, mert aki aki a határt megtámadja, terrorcselekményt követ el – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke.

Szerinte a rendőrség honlapján közzétett férfiak irányították az eseményeket. Ha valóban a szír háború elől menekülő menedékkérőkről van szó, akkor miért van náluk hangosbeszélő – tette fel a kérdést a sajtószóvivő.

A magyar külügy szerint hazugságot terjesztenek a horvát rendőrök

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a horvát hatóságok azt híresztelik: a magyar és a horvát belügyminiszter megállapodott a bevándorlók határhoz szállításáról. “Ez hazugság” – hangsúlyozta a tárca.

Magyar Levente államtitkár telefonon kért magyarázatot Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettestől, és határozottan felszólította, hogy “a horvát rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését”.

A Vatikán befogadott egy szír családot

A Damaszkuszból származó kétgyerekes családot a Vatikán tulajdonában levő lakásban helyezték el a Szent Péter tér közelében – jelentette be pénteken a pápai alamizsnahivatal. A szír családot a pápai állam területén levő Szent Anna-plébánia közössége segíti. A család tagjai menekültkérelmet nyújtanak be az olasz hatóságoknak, ami azt jelenti, hogy a következő hat hónapban a szülők nem vállalhatnak munkát. Ezért fél évig a vatikáni plébánia közössége támogatja őket. A Vatikán által segített másik bevándorló család még nem érkezett meg Rómába.

Mindkettőt Konrad Krajewski püspök, pápai alamizsnás “választotta ki” a dél-olasz Lampedusa szigetére érkezett bevándorlók közül.

Magyar tranzitbuszokra szállítják át a Horvátországból érkező menekülteket

Tudósítónk szerint miután a több mint 1500 eddig megérkezett menedékkérő leszállt a horvát buszokról, a Röszkén már megismert BKV-s tranzitbuszokra szállítják őket Beremenden. A rendőrök egyenként feljegyzik, hogy ki melyik országból érkezett. Azt a hatóságok nem árulták el, hogy hová szállítják őket.

A már ide készített buszok némiképp ellentmondanak annak az információnak, amely szerint a magyar hatóságokat meglepte, hogy ideérkeznek a menedékkérők. A helyszínen a hangulat békés, de a rendőrség és katonaság jelentős számban van jelen.

Németország szerint nem megoldás a visszautasítás

Steffen Seibert tájékoztatóján a magyar, a horvát és a szlovén határra vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: ami “a magyar esetet illeti, a menekültek nagy száma kétségkívül nagy megterhelést jelent egy olyan országnak, mint Magyarország, és erre tekintettel kell lenni”.

Ugyanakkor a német “szövetségi kormány szerint nem jelent hozzájárulást az aktuális menekültprobléma tartós megoldásához, ha menekülteket gyakorlatilag visszautasítanak a határon” – mondta a szóvivő.

Németország a kötelezettségekből és a terhek nagyságából adódó feszültség oldása céljából törekedik “európai szinten a tartós és szolidáris megoldásra”, amelynek elemei közé tartozik az úgynevezett hot spotok felállítása és a menekültek elkerülhetetlenül “szükséges és méltányos elosztása” – mondta Steffen Seibert.

Lázár: Horvátország vesztett az embercsempészek ellen

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a migrációs hullám megállítására az lett volna a szerencsés, ha Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország közösen zárta volna le határait. Magyarország számára most a magyar-horvát határ megvédése a kérdés mondta  a hódmezővásárhelyi fogadóórája után.

Szerinte a horvát és a szerb kormány meg sem próbálta a menekültek ellátását, az ő szolidaritásukra nem számíthat Magyarország. Az elmúlt napokban változni látszik az osztrák és német menekültpolitika, az ő jobb belátásukban bízhat Magyarország.

 

Szlovéniát is felhúzta Horvátország

Szlovénia az Európai Unió és a schengeni rendszer szabályainak megsértésével vádolta meg pénteken Horvátországot, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy országában a továbbiakban nem tudják regisztrálni és elszállásolni az újonnan érkező menekülteket. Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendőrség további egységekkel készül a várhatóan Horvátországból érkező menekültáradat kezelésére.

 

Érkeznek a buszok

A 24.hu tudósítója szerint több mint tíz busz érkezett a horvát-magyar határra. Beremendnél a gyorsan idebuszoztatott menedékkérők elindultak Magyarország felé. A horvátok a lépéssel meglepték a magyar hatóságokat, akik gyorsan felsorakoztak a határvonalon, hogy feltartóztassák a menekülteket.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

 

 

A Fidesz segítséget kért a kétharmadhoz

A honvédelmi és a rendőrségi törvény módosításának hétfői parlamenti elfogadásához szükséges kétharmados többség biztosítására kérte az ellenzéket pénteken a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely szerint most a baloldal is bizonyíthatná, hogy nem a bevándorlók pártján áll.

A törvénymódosítás megszavazása után a honvédség erői is részt vehetnek majd a határvédelemben.

 

Szijjártó: szánalmas a horvát miniszterelnök

A magyar miniszter azután minősítette Zoran Milanovic viselkedését szánalmasnak, hogy a horvát politikus aznapi beszédében többször élesen bírálta Magyarország migrációs politikáját és azt is mondta, Horvátországban a menekültek kapnak vizet, élelmet és mehetnek, ahova akarnak Magyarországon vagy Szlovénián keresztül, Zágráb nem akarja feltartóztatni őket.

Szijjártó Péter szerint azután, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovics még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva.

“Talán inkább választ kellene adnia arra, hogy mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat” – vetette fel, kiemelve: Horvátország megbukott a schengeni teszten, bebizonyosodott, hogy még hosszú évekre van szükségük a sikeres felkészüléshez.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy Horvátország az uniós jogszabályok betartása helyett illegális határátlépésre, vagyis bűncselekmény elkövetésére buzdít államilag több ezer embert. Ez nem európai viselkedés – derül ki az MTI-hez eljutott közleményből.

Horvátországból ingyen szállítják a menekülteket

Miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök korábban kijelentette, hogy nem regisztrálják többé a migránsokat, és oda mehetnek, ahová akarnak, a magyar határhoz közeli Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát-szerb határon lévő Tovarnikról ingyenesen buszokkal szállítják az illegális határátlépőket a beremendi határátkelőre – írta az Index.hr horvát internetes portál.

Eszék melletti Csepényből pedig, ahol 600 bevándorló volt elszállásolva, Zágrábba irányítják a buszokat. Az ott lévők ugyanis Szlovéniába akarnak továbbmenni.

Gyurcsány: Orbán utasítására támadtak a menekültekre Röszkénél

Előre megfontolt szándékkal, brutális módon, tervezetten, “minden bizonnyal a miniszterelnök” utasítására a rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke.

Röszkénél szerdán a rendőrség hátrébb vonta a sorfalat, kinyitották a határzárat, hogy később a Magyarországra érkező ünneplő, boldog tömeget  minden előzetes figyelmeztetés nélkül megtámadják – mondta Gyurcsány Ferenc, kijelentve, hogy “a megvert szerb tévéstáb”, a lengyel köztévé riportere és az ENSZ helyszínen lévő cseh alkalmazottja is hasonló tapasztalatokról számolt be.

A sajtótájékoztatón bejátszották az Al Jazeera tévécsatorna és a Kettős Mérce blog egy-egy felvételének egy részletét. Az elsőn a narrátor arról beszél, hogy a menekültek ünnepelve lépnek át a kinyitott kapun, miközben angolul azt kiabálják, hogy köszönöm. Elhangzik, hogy ezt követően viszont a rendőrök rájuk támadtak. A másik felvételrészleten egy feltehetően menekült férfi tolmácsolja angolul egy másik menekült szavait, aki szintén a rendőrség támadásáról számol be.

A DK a megszerzett bizonyítékokat eljuttatja a magyar ügyészségre – közölte.

“Nem azért, mert azt gondolnánk, hogy Polt Péter teljesítené a kötelességét”, hanem ezért, hogy később felelősségre lehessen vonni, felbujtóként, aljas szándékkal elkövetett, emberiség elleni bűncselekményért, hatalommal való visszaélésért, ártatlan emberek megveréséért – fogalmazott.

A bizonyítékokat – például a bejátszott felvételeket – elküldik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a hágai nemzetközi bíróságoknak is.

Horvátország nem lesz hotspot

Horvátország nem tartóztatja fel a bevándorlókat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra – közölte Zoran Milanovic miniszterelnök.

„Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a migránsok, mert mi nem vagyunk célország”.

“A szomszédjaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország” – mondta, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot.

A miniszterelnök elmondta, hogy Horvátországban szeretettel fogadják a menekülteket. Innen tovább utazhatnak, mert ők Nyugat-Európába akarnak eljutni, de az újonnan érkezőket már nem tudják regisztrálni és elszállásolni, ezért áttérnek a “B-tervre”. Milanovic részleteket erről nem kívánt elárulni, de sejttette, hogy a menekültek átengedéséről és ellátásáról van szó, a horvát hatóságok nem fogják megakadályozni a belépésüket az országban, de a kilépésüket sem.

Beremend az új Röszke

Beremendnél tranzitzónát hoznak létre várhatóan már a hét végére, hogy azok a migránsok, akik menekültstátuszt kívánnak kérni, ezt meg tudják tenni – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár pénteken Pécsen.

Péntekre virradó éjszaka a magyar-horvát határszakaszon is megkezdődött és tíz ponton folyik a 41 kilométeresre tervezett ideiglenes műszaki határzár építése, az első védvonal egy napon belül elkészülhet – mondta.

Fotók alapján körözi a rendőrség a röszkei zavargókat

Angolul, németül és arabul is közzétette felhívását a magyar rendőrség, ebben fényképfelvételeken próbálja azonosítani a röszkei zavargás helyszínén levőket – az erről szóló közleményt péntek délután tette közzé a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája a rendőrség honlapján.

A bevándorlók szerda délután döntötték be az átkelőkaput a Röszke-2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította és visszaállította a kerítést.

Police.hu
Police.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik