Közélet

Lázár lemondása: „ő az egyetlen , aki tényleg képes erre”

Rogán Antal olyat tett, ami igen ritka és meglehetősen furcsa még a magyar belpolitikában is, kiállt és bejelentette a saját kinevezését, október 1-től a Miniszterelnökségen fog dolgozni, a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.

Lázár környezetében ezt nyomásgyakorlásként érzékelték, a 24.hu-nak egy, a Miniszterelnökséget vezető miniszter környezetében dolgozó forrás úgy fogalmazott: „Rogán ezzel akarta jelezni, hogy itt van, megérkezett, őt Orbán jelölte ki a feladatra. A labda tehát Lázár térfelén.”

Lázár veszíthet Rogánon, de a legnagyobbat Orbán bukhatja

Megírtuk korábban, hogy a hosszú hónapok óta tartó Rogán-Lázár háború a végéhez közelít, sajtóinformációk szerint hétfőn dől el, folytatja-e Lázár. Ő csak szigorúan leszabályozott keretek között tudna együtt dolgozni Rogánnal, ugyanis sem a korábbi frakcióvezető, sem munkatársainak a tettéért nem akar felelősséget vállalni.

Ugyanis legendásan nincsenek jóban, hiába nem mutatják, fideszes belső körökben tartja magát az, hogy évek óta dúl köztük a hatalmi harc, kormányzati forrásaink egybehangzóan állítják, a két politikus egymásról szivárogtatott a sajtónak a másik vagyonosodásáról, ingatlanvásárlásairól. Lázár pedig úgy gondolja, személyesen sokat veszíthet Rogán botrányain, amit nagyon nem akar a korábban Orbán örökösének is nevezett miniszter.

„Amennyiben Orbán eltökélte, hogy Rogán jön, és nem tudnak megegyezni a feladat- és hatáskörökről, Lázár simán mehet. Ő az egyetlen ember, aki tényleg képes lemondani a mai politikusok közül. És ezen Orbán bukhatja a legnagyobbat, meginoghat a kormány”, mondta egy másik forrásunk a Miniszterelnökségről.

Zsarolások, üzengetések

Orbán Viktor a mai rádióinterjújában azt mondta Rogánnal kapcsolatban, tőle azt várja, hogy orvosolja a kormányzati munka gyengeségeit, túl sok a munka, ami a miniszterelnökre hárul, szüksége van olyanokra, akik segítenek neki. „Megkaptuk a burkolt kritikát, de ezzel Orbán nem sokat ér el, hiszen Lázár már korábban is arról beszélt, túl sok feladat hárul a Miniszterelnökségre. Bár ezzel nem azt mondta, hogy kellene neki egy Rogán Antal.”

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik a Fidesz-KDNP kétnapos kihelyezett tanácskozására, amikor Rogán bejelentette érkezését. MTI Fotó: Kovács Tamás
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik a Fidesz-KDNP kétnapos kihelyezett tanácskozására, amikor Rogán bejelentette érkezését. MTI Fotó: Kovács Tamás

Úgy tudjuk, Lázár a hét elején kész tervekkel ment Orbánhoz, milyen körülmények között tudna Rogánnal együtt dolgozni, Orbán pedig elgondolkodott a dolgon, „bár akár zsarolásként is érezhette Lázár ajánlatát.” Ennek ellentmond az az információnk, hogy Lázár végtelenül tiszteli a miniszterelnököt, zsarolás és ultimátum helyett legfeljebb tanácsot adhatott a kormányfőnek, hogyan vigye be a Miniszterelnökségre Rogánt.

Visszanyal az orbáni fagyi

A miniszterelnöki régi hatalomtechnikai fortélya, hogy versenyezteti embereit, a környezetében mindenki rivalizál mindenkivel, ez viszi előre Orbán szerint a kormányzást, senkinek sem lankadhat a figyelme, mindig újítani kell.

De ennek a versengésnek néha áldozatai vannak. A Varga Mihály – Matolcsy György versengésben láthatóan Varga maradt alul, az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői csak akkor állnak szóba egymással, ha nagyon muszáj, a kormányfő pedig egyértelműen Matolcsyra támaszkodik a gazdaságpolitikában. Ugyanígy áldozat lett Navracsics Tibor is, aki először közigazgatási és igazságügyi miniszter volt, majd a külügyi tárcát vezette. A KIM-et szétdarabolták, több feladat épp a Miniszterelnökséghez és Lázárhoz került, a külügyet pedig Szijjártó vette át, Navracsics a partvonalon kívül találta magát, most az unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

A kormányzat belső működésére rálátó forrásunk azonban úgy fogalmazott, Lázár az egyetlen autonóm, önjáró személye a kormánynak, ha nem akar, nem verseng, inkább félreáll egy kis időre. „Ezzel is bebizonyítaná azt, hogy saját politikai karakterrel rendelkezik, őt nem darálta be teljesen Orbán.”

A saját jövőjéről nem beszél

A tegnapi kormányinfón természetesen téma volt Rogán érkezése és az ő esetleges távozása is, de Lázár hárított, illetve nem teljesen, egy-egy mondatot elejtett azzal kapcsolatosan is, hogy megy, illetve azzal kapcsolatosan is, hogy marad.

Nem tartozom hisztérikus állami vezetők közé, aki minden reggel le akar mondani, mondta Lázár, majd hozzátette, hogy ha Orbán kérdezi a véleményét, el fogja neki mondani, hogy „nekem tudnom kell felelősséget vállalni minden alám tartozó emberért.”

Majd arról beszélt, hogy miről lesz a jövő heti kormányinfón, ahol újra találkozik a sajtó képviselőivel. Meg egyébként is, tette hozzá, a legfontosabb most a menekültválság a Fidesznél, tehát ez nem az a pillanat, amikor az ember a kormányzás és a saját jövőjének napi dilemmáival foglalkozhat.

De egy fél mondatban elmerengett azon, régóta tervezi, hogy kipróbálja magát ügyvédként, de nem tudja, mikor nyílik erre majd lehetősége, ugyanis „ember tervez, miniszterelnök végez”, tette hozzá mosolyogva. Az ügyvéd mellett üzletember is lehet átmenetileg a miniszterből, erről a Figyelő írt még akkor, amikor belengették augusztus közepén, hogy kiszállhat Lázár a politikából. Német barátai tanácsolták neki ugyanis azt, hogy töltődjön fel, majd térjen vissza a politikába, mint nagy példaképe, Nicolas Sarkozy.

Azonban a Fideszen belül senki nem veszi komolyan Lázár szavait a lemondásról, azt hiszik, csak rá akar ijeszteni Orbánra. Erre több forrásunk a Miniszterelnökségről csak annyit mondott egybehangzóan és sejtelmesen, hogy „hétfőn meglátjuk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik