Közélet

Ha szeretné elolvasni Szijjártó Péter legújabb tréfáit, akkor ide kell kattintania

szijjártó-orbán (Array)
szijjártó-orbán (Array)

Harminc-harmincöt millió olyan emberről írnak az elemzésekben – mondja a Magyar Időkben a külgazdasági és külügyminiszter -, akik potenciálisan bevándorlókká válhatnak, ezért kulcsfontosságú a külső határok védelme, és ezt a kérdést szerinte az Európai Unió kissé elhanyagolta.

Szijjártó Péter a lap pénteki számában megjelent interjújában azt mondta, kicsit olyan, mintha az európai vezetők félnének néven nevezni azt, amivel szemben állnak, egyszerűbb azokat kritizálniuk, akik ezt megteszik. Több európai vezető a nemzetközi média hamis tudósításai alapján politizál.

Ebből még komoly problémák adódhatnak, hiszen Európában még ma sem nevezik néven a súlyos kihívásokat – jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: “világossá is fogjuk tenni”, hogy Európa nincs abban a helyzetben, hogy gazdasági bevándorlók százezreit vagy millióit fogadja be. “Akkor lehetünk alkalmasak a válság kezelésére, ha fenntartjuk és megerősítjük a schengeni rendszert”.

Beszélt arról is, hogy a szerb határon épített kerítésnek olyan hatása biztosan lesz, hogy az embercsempészek más útvonalakat fognak keresni. Szerinte a magyar-szerb együttműködés soha nem volt olyan jó, mint manapság, és ennek most különleges jelentősége van. Ha ugyanis nem a mostani lenne minden idők legjobb magyar-szerb viszonya, akkor a bevándorlási kihívás okozhatott volna súlyos kétoldalú konfliktusokat is.

Szijjártó szerint sokaknak talán meglepő Szlovákia esete. “Szomszédaink közül éppen azokkal vagyunk jóban, akikkel kapcsolatban ezt nem várnánk – ilyen Szlovákia vagy Szerbia -, de a természetesnek vett szövetségesünkkel, Horvátországgal soha nem voltak olyan mélyen a politikai kapcsolataink, mint manapság” – mondta Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik