Közélet

“Nem örülök, hogy van feketekassza” – kettős könyvelés a VIII. kerületi MSZP-nél

könyvelő (könyvelés, )
könyvelő (könyvelés, )

“Nem örülök, hogy van feketekassza, de tudom, hogy az élet bonyolult” – mondta Katona Tamás, az MSZP pártigazgatója azon a zárt tanácskozáson, amelyen a párt VIII. kerületi szervezetének 2014-es gazdálkodását tekinteték át. Bár az ülést hivatalosan csak részben rögzítették, a Magyar Idők megszerezte a tanácskozásról készült teljes diktafonfelvételt.

Cikkükben azt írják: Komássy Kinga, aki egy 2007-es cikk szerint Draskovits Tibor egykori MSZP-s pénzügyminiszter barátnője, kijelentette: ő ugyan hivatalosan nem gazdasági ügyvivő, de ő az, aki “tisztában van a számokkal”.

“Forradalmi kassza”

A beszélgetés elejét még rögzítették, majd úgy döntöttek, inkább kikapcsolják a magnót. Valaki zsebében egy diktafon mégis bekapcsolva maradt, ebből a felvételből született a Magyar Idők cikke. Eszerint Katona Tamás a nyitó és záróegyenleg alakulását taglaló dokumentum kapcsán megkérdezte: “Nem akartam én a külön könyvelés részleteiben elmerülni (…) Ha egy 800 ezer forintos nyitószámla után 60 ezer forintos bevételi többlete van a szervezetnek, akkor hogy lehet hogy a nyitóhoz képest csökken a záró?” Hosszas magyarázkodás után Komássy Ákos, az MSZP józsefvárosi elnöke felszólította Komássy Kingát, hogy “mondd el te a feketekasszát is, nem teljes a kép…”

Komássy Kinga eleget is tett a kérésnek és arról számolt be, hogy a feketekassza 1,4 milliós hiánnyal zárt, “amely természetesen nem hiány, mert természetesen fedezve lett”. Katona megkérdezte, mi is pontosan az a feketekassza, mire Komássy Kinga megmagyarázta: “Forradalmi kassza.”

Ekkor Komássy Ákos vette át a szót, aki elmagyarázta, hogyan is működik a forradalmi kassza:

Azokat a kiadásainkat, amiket nem tudtunk bizonylattal fedezni, ilyenek voltak a tavalyi év folyamán az összes személyi kiadásunk, mert hogy sem irodavezetőknek, sem a helyetteseknek, sem a webmesterünknek nem volt állása, bejelentett állása. Megkapták azt, amiről egyébként az elnökség döntött, de hát a járulékoktól és egyebektől mentesítve futott a történet, és ilyenek voltak bizonyos kampánykiadásaink is, ezeket fedeztük úgy, hogy túlnyomó többségben, amint az hallható volt…

Szóba került a támogatás kérdése is, Jóvér Ágnes elnökségi tag elmondta: “Na most az a baj, hogy ezt utálom az ilyen bizalmas dolgokban, hogy bizalmasan tudhatom, hogy ezeken kívül jött be pénz, de egyébként nem tudhatom, tehát nem kérdezhetek rá.” A szövevényes szocialista pénzügyekről bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik