Élő Közélet

Magyarország forgalommal szemben száguld az autópályán – percről percre

Videó a kapu betöréséről

A Blikk helyszíni tudósítója kint van a helyszínen, a horgos-röszkei kapu áttöréséről (inkább kinyitásáról) készített felvételt, amin látható, kb. hány ember próbált átjutni.

1135 szlovák 80 százaléka elégedetlen

Szlovákia lakosságának több mint 80 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az Európai Unió a bevándorlási válságot kezeli – derült ki egy szerdai felmérésből, aminek eredményeit a Sita hírügynökség közölte. A szeptember első felében, a European Analytical Center által készített közvélemény-kutatás során az “Elégedett vagy elégedetlen Ön azzal, ahogy az EU a menekültkrízis megoldásához viszonyul?” kérdést tették fel 1135 embernek.

Erre a kérdésre a megkérdezettek 47 százaléka a határozottan nem elégedett, 35,6 százaléka pedig az inkább nem elégedett választ adta. A migránsválság Brüsszel általi kezelésével mindössze 0,6 százalék volt maradéktalanul elégedett, 9,3 százalék pedig az inkább elégedett választ adta a kérdésre. A közvélemény-kutatás során a készítők azt a kérdést is feltették: “Úgy gondolja, hogy az egyes uniós tagországoknak a menekültekhez való eltérő hozzáállása miatt széteshet az EU?” Erre a kérdésre a felmérés résztvevőinek 36 százaléka felelt igennel, 54 százalékuk pedig nemmel válaszolt.

Fulladozik a szerb oldal

Az RT élőképén látható, hogy a könnygáztól fulladozik mindenki, és már alig van zavargó a kordon közelében. Az operatőr is inkább lerakta a kamerát és elvonult kiheverni a könnygázrohamot. Az M1-nek amúgy nincs információja sérültekről.

Verik a cölöpöket a román határon

Kübekházánál elkezdték a Románia és Magyarország közti kerítés építésének előkészítését – tudósít az MTI. A határzár nyomvonalát facölöpökkel jelölték ki.

MTI

Molnár Róbert, Kübekháza független polgármestere az MTI-nek azt mondta: nem ért egyet a döntéssel és nagyon sajnálja, mert ennek nyomán megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel. 1997 óta minden évben közös pikniket tartanak a hármas határnál a szerbiai Magyarmajdán és Rábé, valamint a romániai Óbéba lakóival, így viszont a látótávolságban lévő Óbébára hetven kilométert kell majd kerülni.

A polgármestert arról tájékoztatták, hogy a határkerítés építését a Maros torkolatáig folytatják.

Bevetették a vízágyút

Fokozódnak a harcok Röszkénél az M1 élőképe szerint, az előbb vízágyúval lőtték a menekülteket, akik dühösek az orruk előtt lezárt határ miatt, és az előbb áttörték a kerítést. Most rendőrsorfal zárja le a határt, miközben a menekültek mindenféle tárgyat hajigálnak a rendőrökre. A helyszínen látható a TEK páncélozott csapatszállítója is. Nagyon feszült a helyzet.

A tiszaszigeti határátkelőnél csend honol

Torlódás sincs, pedig Röszkén és Ásotthalmon is zárva a határ. Az MTI tudósítója szerint egy-két autó várakozik ki- és belépésre. A tiszaszigeti átkelőt egyébként kizárólag személyforgalomra tartják fenn, reggel héttől este hétig van nyitva.

 

Áttörték a röszkei gyodakaput a menekültek

A szerb oldalán feltorlódott tömeg bedöntötte a röszkei határátkelőt lezáró kaput – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján. A tömeg fél 3 körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput.

A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a “magából kivetkőzött emberek” megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti. Azt írták, a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

Ausztria a szlovén határon is bevezeti az ellenőrzést

Az osztrák hatóságok még szerdán határellenőrzést vezetnek be a Szlovéniával közös határon. Az APA osztrák hírügynökség Johanna Mikl-Leitner belügyminisztert idézte, aki kijelentette: miután az osztrák-magyar határon jelentős mértékben enyhült a helyzet, mostantól az osztrák-szlovén határt kell ellenőrizni. A belügyminiszter szerint az osztrák rendőrség órákon belül megkezdi a déli határ ellenőrzését.

Megjelent a TEK a határátkelőnél

Az imént mondta-mutatta az M1 (aktuális hírcsatorna), hogy a terrorelhárítás, azaz a TEK egyenruhásai is megjelentek, egyelőre még csak erőt demonstrálnak a menekültek előtt.

Könnygázt vetettek be Röszkénél

A magyar rendfenntartók könnygázt vetettek be szerda kora délután a régi horgos-röszkeihatárátkelőhelynél, amikor a migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun. A magyar rendfenntartók vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt. A migránsok pedig “Kinyitni, kinyitni” felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A határ felett helikopter köröz.

A migránsok több száz fős csoportja indult el az új horgos-röszkei átkelőről a régi felé, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket. A délután során a migránsok kisebb-nagyobb csoportja időnként skandálásba, fütyülésbe és a szerb-magyar határon felállított kerítés döngetésébe kezdett szerdán is, ám nagyobb rendbontás nem történt – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az Atv.hu dél körül azt közölte, hogy a migránsok egyik hangoskodó csoportja ultimátumot adott a magyar hatóságoknak az M5-ös autópályán fekvő átkelőnél, hogy ha 13 óráig nem nyitják ki a kaput, akkor akcióba lendülnek. Ilyen incidens ott nem történt, a másik átkelőnél viszont továbbra is feszült a helyzet.

Azizot felhúztuk, mi, a média

A szír srácot még a Keletinél ismertük meg, és követjük folyamatosan, hogy illeszkedik be Németországban. Most nagy levelet küldött, amiben kikelt a média hazugságai ellen. Szerinte a menekülthullám nem ok, hanem okozat, a szír háború eredménye, amit hagyott a világ elfajulni és most hazudik róla.

Ha kíváncsi rá, mit mondott a közel-keleti mérnök-informatikus, kattintson cikkünkért!

Forrás: Facebook

Megvan az első ítélet: kiutasítás

A Szegedi Járásbíróság egy évre kiutasított Magyarországról egy iraki férfit, akit azzal vádoltak meg, hogy illegálisan lépte át a határt. A menekültet 19 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így jogerőre emelkedett. Ez volt az első ítélet a törvényi szigorítások keddi életbe lépése óta – írja az MTI.

Hol van ez a Šid?

Šid, magyarosan Sid Szerbiában, a Szerémségben található majdnem 15 ezres kisváros, közel a horvát határhoz, erre mennek most a menekültek. 1702-ben említették először a Wikipedia-oldala szerint. A város zömmel szerb lakosságú volt, hagyományosan lakták még ruszinok, szlovákok és horvátok is. 1918-ban került a Monarchiától a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, a későbbi Jugoszláviához.

A második világháborúban a horvát államhoz csatolták, majd Tito partizánjai szabadították fel, a környéken is vívtak kisebb csatákat. A délszláv háborúban a szerbek szerint a horvátok rakétákkal lőtték a várost, a határt pedig elaknásították. 2009-ben nyilvánították aknamentessé a városka környékét.

Szlovénia: „Tanultunk a magyar példából”

Szlovénia megerősítette a határait, mozgósította a rendőrséget és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar, valamint a szlovén-osztrák határra – jelentette be Sefic Bostjan államtitkár. A belügyminisztérium illetékese elmondta: az már biztos, hogy Lendván regisztrációs központot fognak létrehozni. Azt viszont egyelőre nem tudják, hány menekültre kell számítani. Arra a kérdésre, hogy hány főt tudnak fogadni, azt mondta: attól függ, hogy mennyien jönnek.

„A jelenlegi kapacitás 5-7 ezer főre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a szlovén kormány tanult Magyarország példájából. Számítanak arra, hogy a menekültek nem akarnak regisztrálni, de azt remélik, hogy érzik majd a jó szándékot, és kisebb lesz a bizalmatlanság részükről. Szlovénia teljesíteni fogja schengeni kötelezettségeit, szervezetten csak akkor szállítja a menekülteket másik országba, ha az adott állam kifejezetten jelzi, hogy befogadja őket – szögezte le az államtitkár.

Paprikásan zajlik a szerda

“Az európai politikusokhoz csatlakozva elítéli Magyarország szégyenletes magatartását migránsügyben” – írtuk Victor Ponta román kormányfőről korábbi percről percre cikkünkben, amit itt olvashat elde azért összefoglaljuk.

A menekültek megállítására a magyar kormány a szerb határkerítés (ami nincs kész) folytatására bejelentette: a román határra is kerítést építenek legalább a Marosig. Emiatt Victor Ponta bírálta az EU közepére kerítést építő Magyarországot, de az Európai Unió is kiosztott minket. A menekültek közben a szerbiai Sid irányába mennek, Horvátország pedig nem gördít akadályt, az első csoportok már átlépték a határt.

Olvasói sztorik