Közélet

Juncker volt a meglepetésvendég Horn Gyula szoboravatásán Brüsszelben

A közös unicumozásról is megemlékezett az Európai Bizottság elnöke, amikor megjelent az Európai Parlamentben az egykori magyar miniszterelnökről elnevezett terem mellett az ünnepségen.

Horn Gyula „nagy ember, nagy magyar, nagy európai volt, legyenek rá büszkék a magyarok” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben, a volt magyar miniszterelnök szobrának felavatásakor az Európai Parlament (EP) székházában – írja a Népszabadság.

A tavaly átadott Horn-terem mellett a szocialista EP-képviselő, Szanyi Tibor kezdeményezésére kapott helyet annak a Kocsis András által készített szobornak a másolata, amely a Jókai utcai MSZP-székházban áll.

„Ő szocialista volt, én kereszténydemokrata vagyok. Időnként ezt tréfálkozva megemlítettük egymásnak, de aztán felismertük, hogy bár eltérő vércsoportba tartozunk, ez a lényeget illetően nem jelent különbséget” – mondta a bizottsági elnök.

Horn Gyula mellszobrát Jean-Claude Junckerrel együtt az MSZP három volt elnöke – Kovács László, Hiller István és Mesterházy Attila – közösen leplezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik