Közélet

Csütörtökön lemondhat Lázár János

Úgy tudni, a miniszter elfogadhatatlannak tartaná, ha neki kellene tartania a hátát Rogán Antal miatt.

Csütörtökön várhatóan több személyi döntést is bejelent Orbán Viktor a Fidesz velencei frakcióülésén. A VS úgy tudja: Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke, Kósa Lajos a párt frakcióvezetője, Gyürk András pedig a Fidesz ügyvezető alelnöke lesz. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor nem ért egyet a miniszterelnök választásával, nem akarja, hogy Rogán szervezetileg hozzá tartozzon és neki kelljen felelnie a kabinetfőnök döntései miatt. Ha Orbán nem óvja meg ettől Lázárt, akkor holnap lemond – értesült a portál.

A velencei tanácskozáson jelen lévő kormányzati forrás arról beszélt a VS-nek, hogy Orbán kedden este hívatta be dolgozószobájába Lázárt és ekkor közölte vele a személyi döntéseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt „egész pályás letámadásnak” és „ultimátumszerűnek” nevezte. Lázár azt akarja elkerülni, hogy a politikai irányvonalról Rogán döntsön, ezek miatt viszont őt kérjék számon. A kormányzati forrás szerint azt sem szeretné a miniszter, hogy ráégjenek azok a V. kerületi ügyek, amelyek miatt a hatóságok nyomoznak.

Lázár számára az lenne elfogadható, ha Rogán és a stábja hivatalosan a miniszterelnök alá tartozna. Még szerdán este eldőlhet a zárt frakcióülésen, hogy mi fog történni, ha nem ez, akkor a csütörtöki „Kormányinfó” sajtótájékoztatón elképzelhető, hogy lemond.

Korábban írtuk, hogy Lázár környezetében már azon is kiakadtak, hogy Rogán saját maga jelentette be kabinetfőnöki kinevezését – a Fideszben ez nem szokás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik