Közélet

„Orbán aljas mesterterve, ha döcögve is, de a megvalósulás útjára lépett…”

Ezt írja a Párbeszéd Magyarországért (PM) a röszkei helyzetről Szabó Tímea helyszíni beszámolója alapján.

A párt társelnöke a határátkelőnél felkészületlenséget és törvénysértést tapasztalt. Szerinte a kormány láthatóan nem képes működtetni az új rendszert sem. Több száz menekült torlódott fel a regisztrációs pontok előtt, a hatóságok nem fogadják a menedékkérőket, akik ezért éhségsztrájkba kezdtek.

„A regisztrációs pontok minden oldalról körül vannak zárva, így a regisztrációs zóna törvénysértő módon őrizetként működik. A menekültkérelmek elbírálásánál máris visszaélnek az embertelen új menekült-törvénnyel, ami szerint a menedékkérőnek nincs joga általa is érthető nyelven elolvasni a rá vonatkozó iratokat. Az ügyintézők olyan papírokat íratnak alá a hivatalos határátkelőhelyen belépett menedékkérőkkel, ami szerint illegális határátlépést követtek el, így automatikusan jogosulatlanná válnak a menekült státuszra.
Orbán aljas mesterterve, ha döcögve is, de a megvalósulás útjára lépett…

Röszkén van Gyurcsány is. A DK elnöke arról számolt be, hogy a kerítés túloldaláról megszólította egy férfi, segítséget kért tőle, mert a családja átjött a határon, de őt visszatoloncolták. Most nem tudja, hol van a felesége és a gyerekei. Gyurcsány megígérte neki, hogy felveszi a kapcsolatot a bevándorlási hivatallal, hogy segítsenek megtalálni a családját.

Addig is, ha önkéntes segítők bárhol találkoznak egy nővel, aki keresi a férjét, Mohammadet, mondják meg neki, hogy a szerb-magyar határ között várakozik, hogy utánuk tudjon menni.

A kormány tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett Bács-Kiskun és Csongrád megyére.
A kabinet arra számít, hogy az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik