Közélet

Magyar Idők: Nyugdíjasok döntenek a rokkantakról

rokkantellátás (rokkantellátás)
rokkantellátás (rokkantellátás)
A kormány gyorsítaná az egykori rokkantak komplex felülvizsgálatát, ezért már nyugdíjas orvosok is elláthatnak rehabilitációs orvos szakértői feladatokat. Rájuk nem vonatkozik a „nyugdíj vagy munka” elve.

Több szakember kell, hogy lezárhassák az egykori rokkantnyugdíjasok 2012-ben kezdett komplex felülvizsgálatát.
Akkortól kötelező a felülvizsgálat minden 57 évnél fiatalabb rokkantnak, rendszeres szociális járadékosnak, mert a kormány akit lehet, rehabilitálna, visszavezetne a munka világába és ez náluk volt ez a leginkább valószínűsíthető – írja a Magyar Idők.

A kétszázezer érintettből több mint tízezer volt rokkantnyugdíjas ellátása szűnt meg 2012. május elsejétől. A lap a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivataltól (NRSZH) megtudta, 2015 közepéig sem végeztek a munkával, az első fokon eljáró szakértői bizottságok összesen 144 211 egykori rokkantnyugdíjast, szociális járadékost ellenőriztek. Ez előrelépés, az első két évben alig több mint 57 ezer megváltozott munkaképességű embert vizsgáltak felül.

Az ok, hogy kevés volt az orvos szakértő. A feladatra főleg nyugdíjas orvosok jelentkeztek, ezért a kormány lépett, és módosította korábbi határozatát, amely alapján a közszféra nyugdíjas korú dolgozóinak – így az orvosoknak – választaniuk kell a továbbfoglalkoztatás és a nyugdíj között. Ez a rehabilitációs orvos szakértői feladatokat ellátó orvosokra nem vonatkozik.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnál – mint másodfokon eljáró hatóságnál – összesen 27 orvos szakértő dolgozik, az első fokon eljáró kormányhivataloknál többen. 2013 óta több mint 20 ezer ember ellátása szűnt meg. Jelenleg valamivel több mint 142 ezren kapnak rokkantsági, majdnem 93 ezren rehabilitációs ellátást. A kormány 2011-ben még azzal számolt, hogy a rokkantak jelentős része, mintegy 150 ezer ember újra munkába állítható.

Idén március végéig majdnem 64 ezer új rokkantsági kérelmet utasítottak el, mert a kérelmező az új, szigorúbb rendszerben már nem minősült megváltozott munkaképességűnek. A korábbi rokkantnyugdíjasnak, ha rehabilitálhatónak minősítik, „együttműködési kötelezettsége van”, ami kiterjed a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására is – emlékeztet a Magyar Idők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik