Közélet

Egyelőre nem lesz konténerbíróság a határon

Százával érkezik a pluszmunkaerő, hogy a szegedi bíróság bírja a megnövekedett terhelést. A szabad vasárnapoknak így is búcsút inthetnek.

A Szegedi Törvényszék már szerdán megtartja az első tárgyalásokat a menekültek ügyeiben – hangzott el a testület elnökének, Tárkány-Szűcs Babettnek kedd délutáni sajtótájékoztatóján. A szegedi bíróság jár el az új bűncselekmények – köztük a határzár tiltott átlépése vagy megrongálása, az építési munka akadályozása – ügyében, a menekültügyi eljárásokban és a visszadobott menedékjogi kérelmek ügyében pedig a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékes a felülvizsgálatra – írja az Index.

A megnövekedett terhelés miatt hosszabb munkanapok lesznek és hétvégén is tartanak tárgyalásokat. Ehhez plusz munkaerőt is kaptak, 130 bírót, 90 bírósági titkárt és 245 bírósági tisztviselőt rendeltek ki. A tárgyalások a törvényszék épületében zajlanak, de a rendőrség is biztosít két termet. A határhoz egyelőre nem helyeznek ki konténereket, de később az ügyek számának függvényében ez változhat.

Korábban írtuk: a menekültek Szegeden fellebbezhetnének az elutasított kérelmek miatt, de el sem juthatnak oda. Erre reagálva Tárkány-Szűcs Babett azt mondta: a bíróság, ha szükségesnek tartja, távmeghallgatás és távtolmácsolás segítségével hallgatja meg az érintetteket. Az ehhez szükséges technikai feltételek már mind a röszkei, mind a tompai belépési pontokon rendelkezésre állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik