Közélet

Minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából, működik egy új gyűjtőpont

Előrejelzések szerint hétfőn minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából. Röszkére egész éjjel érkeztek migránsok Szerbiából, a vasúti sínek mentén, de hajnalban már kevesebben, mint vasárnap késő este – derült ki az M1 tudósításából. Folyamatosan viszik el őket buszokkal. Este sokat kellett várakozniuk, nem sokkal éjfél előtt érkezett 20 busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás.

Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: 7-8 ezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt.

A budapesti Keleti pályaudvarról reggel már több száz ember elindult Hegyeshalom felé, három vonattal – jelentette az MTI munkatársa. Reggel 7 órakor már viszonylag kevesen voltak a pályaudvarnál, várva a következő vonatot. Hegyeshalomba éjjel és reggel folyamatosan érkeztek migránsok vonattal, hogy továbbinduljanak gyalog a határ osztrák oldalán található Nickelsdorfba. Az M1 tudósítója szerint hétfőn már mintegy 1500-2000-en érkeztek oda.

Már működik a szentgotthárdi gyűjtőpont

Vasárnap este 11 óra óta működik a szentgotthárdi ipari parkban felállított gyűjtőpont, ahová eddig több száz migráns érkezett meg, akik szinte azonnal tovább indultak Ausztriába – erősítette meg hétfőn Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az MTI értesülése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg a szentgotthárdi gyűjtőpontra, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak felé, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt.

Helyszíni információk szerint egyelőre még szabad az út, semmi jele annak, hogy osztrák oldalon visszafordítanák a zöldhatáron át érkezőket. Szentgotthárd és Rábafüzes között a kétoldalú, közvetlenül a határra épült ipari parkban egy jól körülhatárolható őrzött területen szombaton létesítettek a katasztrófavédelem munkatársai egy újabb gyűjtőpontot, amely a város polgármestere szerint 400 ember befogadására alkalmas, de lapértesülések szerint akár 600 ember is elhelyezhető benne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik