Közélet

Jókora amerikai katonai konvoj tart Magyarországra

Elindult Csehországból hétfőn este az az amerikai katonai konvoj, amely egy magyarországi NATO-hadgyakorlatra tart – tudósít az MTI. A konvoj 550 katonából, 150 katonai járműből és 54 szállítókocsiból áll. Cseh és szlovák források is azt jelezték, hogy a konvoj áthaladása közlekedési problémákat okozhat az autópályákon.

A katonák, akik a bajorországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontról indultak, majd a dél-morvaországi Vyskovból folytatták útjukat, a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű gyakorlatán vesznek részt. A konvoj, mely a cseh katonai rendőrség vezetésével indult, várhatóan Rajkán lép majd be magyar területre. A járművek óránként 80 kilométeres sebességgel haladnak.

A szlovák-cseh határon mintegy százan tüntettek a konvoj áthaladása miatt, szlovák, orosz és szír zászlókkal, valamint „Amerikai gyilkosok, menjetek haza” feliratú transzparenssel. Eredeti terveik szerint fel akarták tartóztatni a konvojt, de a rendőrség nem engedte őket az útra. Az akció egyik koordinátora a szlovák kommunista párt alelnöke, Szulejmán Dzsalal volt, aki elmondta: a konvoj katonáit háborúk szítóinak tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik