Közélet

A katonai zenekart is a határra vezényelték

Alig nevezte ki Áder János hivatalosan is miniszterré Simicskót, a laktanyákban elrendelték a mozgósítást. Ugyanis “fel kell gyorsítani a kerítésépítést, és ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani. Mindenkinek fel kell készülni az intenzív munkára a következő hetekben.” Ezt Orbán Viktor mondta nemrég a Magyar Időknek.

A 24.hu információi szerint ez annyira jól sikerült, hogy a debreceni és a szolnoki laktanya például kiürült, mindenki a határon van, még a szolnoki Légierő Zenekar tagjai is. Ez nem csoda, a honvédség legénységi állománya nagyjából ötezer fő, a laktanyák kongnak az ürességtől, az emberek 80%-a a határon van, vagy oda készül. Az első katonákat a múlt pénteken vitték, először Hódmezővásárhelyre, ahol egy rövid kiképzésen vesznek részt.

Egy Afganisztánt is megjárt katona úgy fogalmazott, csak ismétlés volt, az alakzatba rendeződést gyakorolták, valamint az oszlatást és a menetkísérést. Újdonság egyedül a speciális pszichológiai kiképzés volt, felkészítették őket, hogyan viselkedjenek a hatalmas embertömeggel szemben.

Több katona is kapott elméleti oktatást kerítésépítésből, forrásunk azonban nem, ő úgy tudja, elsődleges feladata a rendőrök munkájának segítése lesz.

A katonák egyhetes váltásokban lesznek a déli határnál, aztán egy hét munka, ahogy előtte, majd vissza. Pontosan senki nem tudja, mi lesz a feladat, hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csak azt, hogy menni kell. Annyit tudnak, amit a sajtóból, vagy egymástól hallanak. A számokról annyit sikerült megtudnunk, hogy a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság az első hetes turnusban 64 fővel képviselteti magát, az országos létszáma pedig olyan 210 fő körül mozog.

Halljuk, hogy a rendőrök a kiborulás szélén, nem igaz, hogy naponta 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak. Ezért én csomagoltam magamnak ennivalót, viszek itthonról, mondta egy érthetően név nélkül nyilatkozó katona.

Fegyvert akkor, amikor Irakban is

A határnál több olyan katona is szolgál, akik teljesítettek már külszolgálatot háború sújtotta országban, többek között Irakban, vagy épp Afganisztánban. Az új honvédelmi miniszter a fegyverhasználatról azt mondta, hogy csak a saját életük, illetve a társaik, valamint a velük együttműködő rendőrök életének védelmében.

Azt mondták, fegyvert csak akkor használhatok, amikor Irakban is használhattam, foglalta össze egy másik forrásunk.

Simicskó kitért arra is, hogy meg kell vizsgálni – és ha lehet, ki kell aknázni – a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is. Egy önkéntes tartalékos katonától megtudtuk, október elejére van behívója, de azt még nem mondták neki, hogy a határra kellene menni, de könnyen előfordulhat.

Holnaptól új időszámítás

A kormány úgy számol, karácsonyra már senki nem fog erre menekülni, köszönhetően a szeptember 15-től, vagyis holnaptól hatályos törvényeknek. Nagy esély van arra is, hogy kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Tíz különböző törvény módosul, aminek oka a “tömeges bevándorlás”, itt olvasható az a 12 oldalas törvényszöveg, amelytől a kormány nagyon sokat vár. A Btk. szerint holnaptól bűncselekmény lesz a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása is, mindenki ellen büntetőeljárás indulhat, aki a kerítésen keresztül bejut az országba.

Megtudták, hogy a határra kell menni, felálltak

Információink szerint amikor a miskolci rendészeti szakközépiskola elsőseinek egy csoportja megtudta, hogy egy rövid kiképzés után a határra kell menniük szolgálatot teljesíteni, azonnal otthagyták a szakközépiskolát és a rendészeti pályát. “Nem ezért akartam rendőr lenni”, csak ennyit mondott a 24.hu-nak az egyik volt diák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik