Közélet

Simicskó: Már 3800 katona a határnál

Az új honvédelmi miniszter közölte: nem elég a kerítés.

Már 3800 katona van a déli határ közelében – közölte a TV2 reggeli műsorában pénteken Simicskó István. Az új  honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a katonáknak jelenleg a kerítésépítés az elsődleges feladatuk. Megerősítette az a sajtóhírt, hogy a védműből naponta tíz kilométer épül meg. A szerdán indult, Határozott fellépés 2015 nevű gyakorlatról azt mondta, a honvédség feladata a rendőrök mellett a biztosítás, “élőerős védelem kell a határ mellé, nem elég a kerítés”.

Korábban a Határozott fellépés 2015 nevű gyakorlatról a vezérkari főnök azt mondta, az technikai eszközök nagyobb számú megjelenését jelenti majd az ország közútjain. Benkő Tibor szerint fokozott katonai jelenlét lesz Baján és Hódmezővásárhelyen.

Mindez csak a kezdet. A keddi kormányülés után valószínűleg kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Ezt a kormányszóvivő mondta az állami hírcsatornának. Mivel a törvényi keretek rendelkezésre állnak, és a magyar határokra nehezedő nyomás nem csökken, sőt, nő, Kovács Zoltán szerint “nagy esélye van annak, hogy ez meg fog történni”.

Arra az MSZP-s felvetésre, hogy ha bevetik a hadsereget a déli határon, akkor “vér fog folyni”, Kovács Zoltán úgy reagált: nem segíti a helyzet kezelését a rémisztgetés, a bevetés kifejezés pedig önmagában is félelmetesen hangzik. A hadsereg alkalmazása segítség, amelyet “békeidőben is joggal várunk el egy olyan szélsőséges helyzetben”, amelyben az ország van – tette hozzá. A hadsereg segíti a rendőrséget a hatékonyabb határvédelemben – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik