Közélet

Orbán: „Szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között”

Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a menekültválságról. A két politikus közös sajtótájékoztatót tartott megbeszélésük után.

Orbán nem akar kimaradni

Orbán Viktor sürgette, hogy európai mértékű lépések történjenek a „bevándorlóválság” kezelésében, hozzátéve, hogy mindebből nem lehet kihagyni a választott, nemzeti vezetőket. Azt mondta: nem vitatja el az Európai Bizottság azon jogát, hogy mindenkire érvényes szabályokat fogadjon el, de ez megbontja az eddig Európában létezett konszenzust. Szerinte az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács jóváhagyásának is meg kell születnie a bizottság javaslataival kapcsolatban.

Manfred Weber kijelentette: élénk eszmecserét folytattak a magyar miniszterelnökkel és polgári-kereszténydemokrata frakcióként fontosnak tartotta aláhúzni, hogy Magyarország az európai jog betartására törekszik. Ebben az EU segíteni akar Magyarországnak – mondta, hozzátéve, hogy az Európai Néppárt számára fontosak Orbán Viktor hozzászólásai az európai vitához.

Őshonos lakosság

Arra az újságírói kérdésre vonatkozóan, hogy mi a véleménye a hatóságok menekültekkel szembeni bánásmódjáról, Orbán azt mondta: köszönetet mond a magyar rendőrségnek. Szerinte „szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között”, akik nem működnek együtt a hatóságokkal és „elfoglalták a vasútállomásokat”. A rendőrség fizikai erőszak alkalmazása nélkül megfékezte őket és „megvédte az őshonos lakosságot” – mondta a kormányfő, hozzátéve: senkit sem illet meg az a jog, hogy a magyar határt bármely pontján átlépje.

Szintén újságírói kérdésre Manfred Weber azt mondta: a menekültek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy Európában nem választhatnak maguknak szabadon letelepedési helyet – ezzel a kvótarendszerre utalt. Hangsúlyozta azt is, hogy a menekülteknek együtt kell működniük a hatóságokkal, de fontosnak nevezte, hogy minden menekült méltóságát megőrizzék.

Nem kísérgetni, nem megkérni

Orbán Viktor azt mondta: a magyar megközelítés két pillére, hogy meg kell védeni a határokat és ott kell kezelni a problémát, ahol kitört. Nincs értelme a görög jogsértést elfogadni, azt, hogy akik beléptek Görögországban az EU-ba, azok eljöhetnek Magyarországig. Azt javasolta, hogy ha Görögország nem tudja megvédeni a saját határait, akkor ezt tegye meg Európa, élő rendészeti erővel. Weber egyetértett a miniszterelnökkel abban, hogy Európának be kell avatkoznia, ha kudarcot vallanak a nemzeti hatóságok.

A miniszterelnök elmondta: a válsághelyzet életbe lépésétől kezdődően azokat, akik törvényellenesen lépik át a határt, azokat azonnal őrizetbe kell venni, „nem kísérgetni, nem megkérni, hogy fáradjanak be oda, ahol ellátást kapnak”. Azt kérte, hogy a menekültek „ne tegyék ki magukat és családjukat ilyen bűncselekménynek”. Hozzátette: a nemzetközi szabályok szerint igazolniuk kell majd az érkezőknek, hogy Szerbiában már adtak be menedékkérelmet, hiszen déli szomszédunkat a kormány biztonságos országnak nyilvánította és csak akkor fogadunk be onnan menedékkérelmet, ha ott nem tárgyalták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik