Közélet

Áder miatt fogy a magyar, célkeresztben a pártelnök

Ader-Janos(1)(210x140)(1).jpg (Áder János)
Ader-Janos(1)(210x140)(1).jpg (Áder János)
Az államfő ezúttal öt magyartól vonta vissza az állampolgárságot. Bajban a népszavazási kezdeményezéseiről elhíresült politikus.

A Magyar Közlönyben névvel, születési hellyel, dátummal jelent meg, hogy a köztársasági elnök a Belügyminisztérium előterjesztésére kiktől vonta vissza a magyar állampolgárságot.

Van köztük 30 éves férfi és 16 éves lány. Mindketten ugyanott születtek, Száldoboson, de a politikai változások miatt az egyiküknél még a Szovjetunió, a másiknál már Ukrajna van feltüntetve szülőhazaként. A névazonosság dacára a harmadik, 22 éves férfi nem földijük, ő Csehországban született. A negyedik állampolgárságától most megfosztott 30 éves ember Izraelben, az ötödik Jugoszláviában született 29 éve.

A jogszabályok akkor teszik lehetővé az állampolgárság visszavonását, ha arra csalárdul tettek szert vagy méltatlanok lettek rá.  Az államfő azoktól vonhatja meg az állampolgárságot, akik azt úgy kapták meg, hogy a pozitív elbírálást, a jogszabályok megsértésével, hamis adatokkal, vagy fontos információk elhallgatásával befolyásolták. Az állampolgárságok megszüntetését a belügyminiszter ellenjegyezte.

Az elmúlt hónapokban Áder János többször kényszerült hasonló lépésre. A Magyar Közlönyben közzétett határozatai is igazolják, hogy az utóbbi években valóban dübörgött a honosítási biznisz, bár Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban többször is a legszigorúbb eljárások közé sorolta az állampolgárság megszerzését. Áder János nemrég 13 állampolgárságot vont vissza.

Néhány órája derült ki, hogy a rendőrség őrizetbe vette az Összefogás Párt elnökét. A politikust üzletszerűen elkövetett csalással vádolják, indítványozták előzetes letartóztatását. Már régóta nyomoztak ellene, mert a gyanú szerint ukrán állampolgároktól fogadott el pénzt magyar állampolgárságot ígérve nekik.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik