Híradók a megújuló M1-en - Akkor, amikor
Közélet

Mint egy falat kenyér: orosz nyelvű híradó is jöhet az M1-re

24.hu
24.hu

2015. 09. 10. 07:11

Orosz nyelvű híradót indíthat az M1 – értesült a HVG.hu. A portál szerint már próbafelvétel is volt és eldőlt, hogy egy orosz származású, Magyarországon élő újságíró fogja vezetni a műsort, de még házon belül sem látják sokan ennek értelmét. Angol nyelvű híradó már van az M1-en, de arra legalább rá lehet fogni, hogy a tengerentúli magyar diaszpórát szólítja meg. Az orosz nyelvű híradónak azonban se a célcsoportja, se az üzenete nem világos, ráadásul éjfél után kerülne adásba, amikor Moszkvában már hajnali kettő van.

A HVG.hu MTVA-nál dolgozó forrása szerint a menekültválság óta általános elvárás velük szemben, hogy ne közvetítsenek túl pozitív képet a menekültekről. Előfordult, hogy egy riportot azért vettek le a műsorról, mert „túlságosan szimpatizált a menekültekkel”. Az is elvárás, hogy ne használják a „menekült” kifejezést, helyette illegális határátlépőt, illegális bevándorlót, migránst kell mondani. A szerkesztőktől elvárják a kormányzati kommunikáció megtámogatását is, ez vezetett például ahhoz, hogy felkérdezték az osztrák belügyminisztert a menekültekkel való bánásmódról, noha idehaza jóval több tennivaló lenne e téren.

Ugyanakkor a napi hírgyártásban dolgozók, bár követni kényszerülnek az iránymutatásokat, nem feltétlenül azonosulnak azzal. Ráadásul túlterheltek, a gyártás területén dolgozók közül tavasz óta többen is felmondtak.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.