Közélet

Az UNHCR segít a közmédiának: más a menekült és a migráns

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint nagy a különbség a két fogalom között.

Az állami hírtévé, és a hirado.hu következetesen „migránsválságot”, „migrációs válságot” és „menekültinváziót”, az MTI „illegális bevándorlást” használ anyagaiban.

„A 60 millió erőszakkal elüldözött ember világszerte és a Földközi-tengeren átkelő hajók szerepelnek minden nap az újságok címlapjain, a média és a közbeszéd pedig egyre inkább felcserélhetően használja a „menekült” és a „migráns” fogalmát. De van egyáltalán különbség a két fogalom között és az számít-e?”

Ezt a kérdést teszi fel az UNHCR, és rögtön meg is válaszolja.

„Igen, van különbség és számít. A két fogalomnak határozott és különböző jelentése van, amelyek összekeverése mindkét csoport számára problémákhoz vezet.”

Menekült, aki fegyveres konfliktus, üldöztetés elől menekül. Ők 2014 végén 19,5 millióan voltak. Helyzetük olyan veszélyes, elviselhetetlen, hogy határokon átkelve keresnek biztonságot. Ők ettől kezdve nemzetközileg elismert „menekülteknek” számítanak. Segítségre jogosultak az államok, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és más szervezetek részéről. A menekült onnan ismerhető fel pontosan, hogy túl veszélyes számára a hazatérés, ezért máshol van szüksége menedékre.

„Halálos kimenetele lehet annak, ha ilyen emberek menedékjogát megtagadják. A nemzetközi közjog definiálja a menekült fogalmát és védi a menekültet.”

Az 1951. évi menekültügyi egyezmény meghatározza, ki a menekült és körvonalazza a jogokat, amelyeket neki biztosítani kell. Alapelv, hogy a menekültet nem szabad kiutasítani vagy visszaküldeni olyan körülmények közé, ahol élete vagy szabadsága veszélyben van. Az államoknak elsődleges a felelősségük e védelem biztosításáért.

A migráns nem az üldöztetés vagy a halál közvetlen veszélye miatt indul útnak, hanem főleg azért, hogy életét jobbá tegye, munkát találjon, tanuljon, a családját újraegyesítse.

„A migránsok bármikor biztonságban hazatérhetnek, nem úgy, mint a menekültek, akik akadályokba ütköznének. Amennyiben a migránsok azt választják, hogy hazatérnek, akkor tovább élvezik kormányuk védelmét.”

Fontos ez a különbség, mivel a kormányok a migránsokat saját bevándorlási törvényeik, a menekülteket a nemzetközi jog szerint kezelik. Az UNHCR szerint a politika megtalálja a módját, miként avatkozzon az ilyen vitákba, de „a menekültek és migránsok fogalmának egyesítése komoly következménnyel járhat a menekültek életére és biztonságára nézve.”

A két fogalom összemosása elvonja a figyelmet a speciális jogi védelemről, ami a menekülteknek jár, alááshatja a menekültek társadalmi támogatását és a menedékjog intézményét egy olyan korban, amikor a menekülteknek nagyobb védelemre van szükségük, mint valaha.

A mostani válság kapcsán a főbiztosság úgy véli, hogy a Görögországba, Olaszországba vagy máshova érkezettek menekültek és migránsok. A többség menekült, mert főleg háború által sújtott vagy más ok miatt „menekült-kibocsátó” államnak számító országokból érkezett. Nekik nemzetközi védelem kell. A máshonnan érkezőkre, ők kevesebben vannak, megfelelőbb lenne a „migráns” kifejezés.

Mint korábban megírtuk, több szakértő és civil jogvédő tette szóvá a magyar törvények mostani szigorítása előtt, hogy bűncselekménnyé tenni a tiltott határátlépést egy menekültnél sértheti a nemzeti jogot, hisz a genfi konvenció még azt is kimondja: senkit nem érhet retorzió, ha iratok nélkül kel át egy határon azért, hogy menedéket kérjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik