Közélet

Az egyház, ahol tud, segít – Mindegy, milyen vallású a menekült

kereszt(430x286)(2).jpg (katolikus egyház, )
kereszt(430x286)(2).jpg (katolikus egyház, )
Evangelizáció és migrációról beszél a Magyar Katolikus Püspöki Kar új elnöke.

Egy püspök önálló munkát folytat, csak Rómának tartozik felelősséggel – mondja Veres András a Heti Válasznak. Elárulja, őt is meglepte, hogy titkos szavazással őt választották a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökének. Az egyház közéleti szerepéről azt mondja, a pártos politizálás a világiak dolga, a lelkipásztoroké az evangelizáció.

„A keresztény ember feladata, hogy a földön is építse Isten országát. (…) Ettől még lehet véleményünk társadalmi kérdésekről, és híveink is segítséget várnak, hogyan gondolkodjanak az égető problémákról.”

A menekültválság kapcsán kapott pápai iránymutatásról a püspök ezt mondja.

„Magyarország nem célország, de a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat és a plébániák karitászcsoportjai ott vannak az utcákon, a tereken és a menekülttáborok környékén, hogy segítsék a menekülteket.”

Az ennek ellenkezőjét állító hírek, szerinte rosszindulatúak, manipulatívak.

„Mi már tavaly év elején elkezdtük szolgálatunkat a menekültek mellett, s összesítés készült arról, kik, hol és mit tesznek a menekültekért. Más felekezetekkel megosztva a munkát és a kormány által létrehozott Karitatív Tanács tagjaként mindenütt segítünk, legyen szó vízről, élelemről, takaróról, gyerektápszerről, lelki segélyről. Mindegy, milyen vallású emberekről van szó, mert mindenkiben Krisztust akarjuk látni.”

Mindez azért is érdekes, hiszen nemcsak a pápa, hanem az Európai Bizottság elnöke is arra figyelmeztetett, hogy nem szabad vallás szerinti megkülönböztetést tenni a menekültek között.

Orbán Viktor ugyanakkor az elmúlt napokban ezt többször is megtette, jelezve, nem akar nagyszámú muszlim közösséget. Közben ugyanakkor minisztere, Balog Zoltán Párizsban elárulta, hogy ezer kopt keresztény család kapott “titokban” állampolgárságot két év alatt hazánkban, miután Egyiptomban üldözték őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik