Közélet

A magyar kormány „példát akar mutatni Európának”

Magyarország példát szeretne mutatni Európának, hogy teljesíti a schengeni szabályokat, és nemcsak a magyar emberek biztonságát védi, hanem az európaiakét is – ezt mondta Simicskó István frissen kinevezett honvédelmi miniszter csütörtökön reggel a Kossuth rádióban.

Simicskó a legfontosabb feladatának a szerb határ menti kerítés építésének felgyorsítását nevezte, mert az szerinte hatékony a tömeges illegális határátlépés ellen. Azt mondta: az EU is keresi még a hatékony megoldást, de úgy látja, az unió a saját maga által kitűzött határidőket és célokat sem tudja teljesíteni. Megismételte a kormányzati kommunikáció egyik legjobban sulykolt elemét, ami szerint nem kvótákról kell beszélni, hanem „meg kell állítani az Európába özönlő tömeget és erre kell a határzár”.

A miniszter utalt arra is, hogy a Magyar Honvédség katonái számos helyszínen, például a Balkánon és Afganisztánban is kiválóan helytálltak belső viták, anarchiák kezelésében, de itthon ezt a tudásukat nem tudják megmutatni. Mint mondta, ilyen válsághelyzetben, mint amiben most van Magyarország, nem lehet megtenni, hogy a katonákat laktanyákba zárják, ezért a katonaságot is be kell vonni a helyzet kezelésébe, fel kell készíteni a katonákat arra, hogy segítsék a rendőrség munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik