Közélet

Orbán új miniszterével megkezdődött a katonai mozgósítás

Ma jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Áder hivatalosan is honvédelmi miniszterré nevezte ki Simicskó István, miután Hende összeveszett a kormányfővel és lemondott. Orbán eleve nem volt elégedett vele, lassan épült a határzár, így elfogadta a lemondását.

Az Index most azt írja, a honvédelmi minisztérium által fenntartott Honvéd Kórházban elkezdték összeírni, az alkalmazottak közül azokat, akiket szükség esetén el lehet vezényelni Budapestről.

De ennél is nagyobb belső vezénylésekre utal, hogy a laktanyákban mozgósítást rendeltek el. A 24.hu-nak több laktanyából is megerősítették a mozgósítást, ami váratlanul érte őket.

Ez feltehetőleg annak köszönhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában a hét elején előre be nem jelentett látogatást tett a határzárnál Röszkénél. Orbán utána a Magyar Időknek azt mondta:

Fel kell gyorsítani a kerítésépítést, és ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani. Mindenkinek fel kell készülni az intenzív munkára a következő hetekben.

A kormány nemrég vitte a parlament elé azt a törvénymódosítás-csomagot, amely többek között lehetővé teszi, hogy katonákat is bevessenek a határvédelembe.

Simicskó: Magyarország képes megvédeni a határait

Magyarország képes megvédeni a saját, illetve a schengeni határt, és ezt be is fogja bizonyítani – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter az m1 esti műsorában.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarországon működik egy védelmi rendszer, és nem lehet fenyegetni a magyar emberek biztonságát, nem lehet milliószámra keresztül vonulni egy “új típusú népvándorlás” során egy uniós vagy NATO-tagországon, ezt meg kell akadályozni. Arra a kérdésre, hogy a katonák pontosan mit csinálnak majd a rendőrség mellett, azt válaszolta, hogy segíteni fogják a munkájukat a határnál.

Minden hadseregnek van alapfeladata, van országvédelmi feladata, van elrettentő feladata, van kényszerítő feladata és erődemonstrációs feladata is, mondta.

Hozzátette, hogy az ide érkező emberek felé azt kell “sugároznia”: aki törvényesen, a szabályokat betartva jön, azzal tisztességesen bánnak és bejöhet Európába, aki pedig illegálisan, azzal szemben fel kell lépni.

Ez a határozott, kemény magyar álláspont, ez az üzenet el kell, hogy jusson a világ minden pontjára, hangsúlyozta a miniszter.

Simicskó István a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását. A fideszes Kósa Lajos bizottsági elnök a sajtótájékoztatón elmondta: Hende Csaba a határzár építésének ütemével összefüggésben mondott le a honvédelmi miniszteri posztról.

Simicskó István – aki eddig sportért felelős államtitkár volt – hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz – ígérte -, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is.

Gyakorlattal készül a honvédség a várható feladatra

A Magyar Honvédség a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készül egy szerdán kezdett gyakorlattal, mondta a vezérkari főnök az m1 esti Híradójában. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a honvédség megkezdte a felkészülést és kitelepülést a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlatra, ami a technikai eszközök nagyobb számú megjelenését jelenti az ország közútjain. Fokozott katonai jelenlét tapasztalható többek között Hódmezővásárhelyen, Baján és a két város melletti településeken, írták.

Benkő Tibor vezérezredes a Híradóban hangsúlyozta, hogy ha a törvénymódosítás – amelynek értelmében katonaság is kaphat határőrizeti feladatokat – életbe lép, csak felkészült katonákat lehet küldeni a határra.

A mi dolgunk, hogy Magyarország védelmét biztosítsuk – jelentette ki a vezérkari főnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik