Közélet

Navracsiccsal is bontatnák Orbán rendszerét

Ha már fontos neki a sokszínűség, meg a kirekesztés elleni fellépés.

Levelet küldött az EU oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosának az Új Magyar Köztársaság (ÚMK) Egyesület. A rendszerbontást meghirdető szervezet emlékeztetett rá, mit is twittelt pár napja Navracsics Tibor.

„With Member States, we’re working to fight early school leaving, tackle social exclusion & support diverse classrooms all over Europe”.

Az ÚMK jelezte, teljesen egyetért az iskolai lemorzsolódás, a szociális kirekesztés ellen, illetve a sokszínűség mellett kiálló magyar EU-biztos törekvéseivel. Ezért – meg hogy Navracsics Tibor érezze is az egyesület támogatását – a levélben felhívták a figyelmét arra, hogy közösek céljaik. Emlékeztették rá, hogy népszavazási kérdéseik éppen  ezeket érintik.

„A tankötelezettség korhatárának visszaállítása az iskola korai elhagyása, a rászorultsági alapon történő ingyenes gyermekétkeztetés a szociális lemaradás elleni intézkedéseket irányozza elő.”

Azért, hogy az uniós biztos is kifejezhesse támogatását, előzékenyen küldtek neki egy aláírásgyűjtő ívet, hogy saját maga és magyar kollégái, kinti magyar barátai is kifejezhessék egyetértésüket. Az ÚMK a brüsszeli aláírásgyűjtésért cserébe talán kész elfelejteni, ki volt az igazságügyért felelős miniszter, amikor az általa bírált kormányzati intézkedések jogszabályi formát öltöttek.

Korábban a rendszerbontást meghirdető szervezet többször világossá tette: minden olyan demokratikus párttal keresi a kapcsolatot, amely elkötelezett abban, hogy az Orbán-kormány vereséget szenvedjen.
Ennek szellemében most azt is tudatta, hogy támogatja a 2015. szeptember 13-i Orbán-ellenes tüntetést. Arra kéri népszavazási kezdeményezése aláíróit, hogy vegyenek részt a megmozduláson. Az ÚMK szerint Magyarország és Európa válságos időszakot él át.

„A menekültválság megnyugtató kezelése csakis az unió népeinek és politikusainak együttműködése révén képzelhető el. Nincs egy országra érvényes megoldás. Az olyan politikus, aki nem az együttműködést, hanem a szembenállást keresi, aki a problémákat nem megoldani, hanem hatalmi megfontolásokból élezni akarja, hazájára és az európai népek uniójára egyaránt veszélyt jelent.”

Az ÚMK ügyvivője, Lattmann Tamás nemzetközi jogász az Ügyvédvilágban a menekültügy kapcsán azt mondta: ha a strasbourgi bíróságon egy menekült olyan emberi jogi panasszal állna elő, nem akarja, hogy Magyarországra visszaküldjék, akkor nincs meggyőződve arról, hogy nem neki adnak igazat, hogy “Magyarország jelenleg nem minősül biztonságosnak”. A bevándorlókat ellátó rendszer többszörösen túlterhelt, a kormány nem fordít elég  erőforrást a működtetésére.

Szerinte beszédes adat, hogy a 2015-ben elfogadott, 2016. évi költségvetés a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatalhoz 8,6 milliárd forintot rendel, aminél jóval több jut a kerítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik