Közélet

Simicskónak a tábornokok ellen kell csatába mennie?

magyar nemzet (magyar nemzet, újság, kocsis máté, simicskó istván, )
magyar nemzet (magyar nemzet, újság, kocsis máté, simicskó istván, )
A kihívásokkal teli felkérés része lehet, hogy elődje nem tudta megtörni a honvédségi vezetők ellenállását.

Simicskó István a Facebookon hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a miniszteri felkérést.

„Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke felkért, hogy a jövőben honvédelmi miniszterként segítsem a munkáját. A kihívásokkal teli felkérésnek örömmel teszek eleget, ezúton is köszönöm a bizalmat, ahogyan eddig, úgy a jövőben is igyekszem lelkiismeretesen és tisztességesen végezni a rám bízott feladatokat!”

Simicskó bejegyzése alá belinkelte az InfoRádiónak adott interjúját, amelyből kiderült, hogy nem volt ott a nemzetbiztonsági kabinet ülésén, amely után Hende Csaba lemondott. Még sportért felelős államtitkárként dolgozik, a miniszteri feladat óriási felelősséggel jár, ezért mielőtt elvállalta, a családjával is egyeztetett, utána fogadta el a felkérést.

“Azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek megszülettek, én magam is megszavaztam és támogattam. Helyesnek tartom azt, hogy a magyar emberek biztonságát kell szolgálni, és azoknak a szervezeteknek, testületeknek, amelyek erre feljogosítottak, különösen. A magyar emberek biztonsága és biztonságérzete ebben, a soha nem látott helyzetben elsődleges.”

Simicskó nem tartotta tisztjének indokolni, miért ő jutott a miniszterelnök eszébe, de azért érteni vélte.

„Dolgoztam már korábban ezen a területen, a hadtudományi értekezésemet is a válsághelyzet kezeléséből írtam, talán ilyen szempontok alapján merülhettem fel. Azt a munkát, amit eddig Hende Csaba elvégzett, nagyra értékelem. A honvédség erősítése területén szeretném a hazát olyan módon szolgálni, hogy a magyar emberek biztonsága a lehető legszélesebb körben garantálható legyen, ami persze a honvédség eszközeivel megtehető.”

Simicskó az interjúban azt nem tudta megmondani, mikorra készülhet el a déli határzár, noha a Magyar Idők szerint a kormányfő elégedetlen annak készültségi fokával, a munka felgyorsítását sürgette, amikor váratlanul szemlét tartott. A lap úgy tudja, a nemzetbiztonsági kabinet ülésén is téma volt, hogy eddig az intenzívebb munkát részben a honvédelmi vezetés döntésképtelensége okozta.

A lap úgy tudja, Hende Csaba lemondásáról a minisztériumban senki sem tudott, annak hátterében a tábornoki kar ellenállása is állhat. A honvédség vezetői nem tartották elfogadható megoldásnak, hogy katonákat vezényeljenek a határra fegyveres szolgálat engedélyezése nélkül és nem vállalták a kormányfő által szabott határidőre a határzár kiépítését. Simicskó István a Magyar Időknek megismételte az InfoRádióban mondottakat, azzal kiegészítve, hogy a határok védelmében a katonáknak is szerepet kell vállalniuk a rendelkezésre álló eszközökkel, s noha fegyvert jelenleg nem alkalmazhatnak, már a jelenlétük is fokozza a biztonságérzetet. A lap szerint az államtitkárt már szerdán meghallgatják a parlament illetékes szakbizottságai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik