Közélet

Orbán vagy a pápa?

A katolikus egyházfő nem tudja, mi a helyzet a menekültekkel. Ezt mondta a szeged-csanádi püspök a Washington Postnak. „Ők nem menekültek. Ez egy invázió” — fogalmazott a püspök, aki szerint ezek az emberek úgy jönnek ide, hogy közben „Allah Akbar”-t kiabálnak.

„Teljesen egyetértek a miniszterelnökkel.”

Kiss-Rigó szerint a pápa téved. Ez nemcsak azért több mint furcsa, mert az I. vatikáni zsinat szerint ez nem lehetséges, hanem azért is, mert előzőleg Erdő Péter bíboros, Veres András püspök, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai levelet írtak Ferenc pápának. A Magyar Kurírban ismertetett dokumentum szerint hálásan megköszönték a Szentatya vasárnapi Angelus előtt mondott szavait.

„A menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívását készséggel és örömmel követjük. Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek a megkezdett munkában. Köszönjük, hogy előttünk jár az Evangélium útján, és megjelöli a cselekvés helyes irányát! Kérjük imáit az igazságosságért, a békéért, a rászorulókért és mindazokért, akik segítik őket!”

A levél után a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata jelezte: már vizsgálják, milyen konkrét lépésekkel tudják követni a Szentatya szándékát és útmutatását.

Ferenc pápa Twitter-üzenetében kedden ismét arra szólított fel minden európai plébániát és szerzetesközösséget, hogy fogadjon be egy menekült családot!

Az olasz plébániák egymás után meg is nyitják kapuikat a plébániák a bevándorlók előtt.

“Aki nemet mond a befogadásra, nem nevezheti magát kereszténynek.”

Ezt Francesco Moraglia velencei pátriárka, az északkelet-olaszországi Triveneto régió püspökeinek vezetője mondta a La Repubblica olasz napilapnak. Az egyházi vezető annak dacára mondta ezt, hogy a térséget politikailag vezető Északi Liga ellenzi az illegális bevándorlók befogadását.

A Vatikán két menekültcsaládot fogad be – mondta Angelo Comastri, a pápa vatikánvárosi helynöke. A bevándorlókat Konrad Krajewski pápai főalamizsnás “választja ki” a Lampedusára az utóbbi időben érkezett bevándorlók közül. A Vatikán tulajdonában levő lakásokban helyezik el őket, egészségügyi ellátást és anyagi támogatást is kapnak, valamint munkát is próbálnak nekik keresni.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöksége a humanizmus, a népek, az emberek közötti megbékélés iránymutató képviseletéért Ferenc pápát Radnóti Miklós Antirasszista Díjban részesíti.

Jávor: Hunglikán egyházat!

“Kis-Rigó László szeged-csanádi püspök szavai alapján azt hiszem, eljött az ideje a hunglikán egyház létrehozatalának, amit nem a távoli és tájékozatlan Rómából, hanem a Miniszterelnöki Hivatalból irányítanak – írta az Európai Parlament képviselője, a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa Facebook-oldalán.

A Hunglikán egyház, mint név új, de mint korábban megírtuk, egy vallástörténész igazi hungarikumnak nevezte, hogy Magyarországon a vallás igazolja a politikát, amiért cserébe a politikai hatalom egy isteni, transzcendens hatalom akaratát valósíthatja meg.

Jakab Attila a Le Monde Diplomatique magyar kiadásában írt hosszan arról, hogy az Orbán-rezsim szellemi alapjának lényege, hogy az erkölcsnek nincs köze sem joghoz, sem politikához, gyakorlatilag minden jogszerűvé tehető. Magyarországon ez a jog- és politikai filozófia ötvöződik „azzal a bizánci hatalomfelfogással, hogy az ország (mint terület) tulajdonképpen a Hatalom birtokosának magántulajdona, a lakosok az ő alattvalói, és ő minden hatalom forrása (ő osztja a hivatalokat)”.

A bizánci „szimfóniának” nevezett rendszerben a hatalom oltalmazza az egyházat, amely cserébe ezért erkölcsileg legitimálja. Ebben a kapcsolatban „az egyházi intézmény a politikai hatalom alárendeltje és eszköze. Ez az ára a számára biztosított társadalmi privilégiumoknak és anyagi biztonságnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik