Közélet

Orbán később húzza elő listáját – időt nyertek a kormány tagjai

A miniszterelnök a menekültügy miatt kivár a kabinet átalakításával.

A kormányfő túl van a miniszteri konzultációkon, mégsem biztos, hogy szeptember közepéig dönt a kormány átalakításáról. A Figyelő szerint már nincs kőbe vésve a szeptember 15-ei dátum. A korábbi hírek szerint addig dőlt volna el, ki marad, ki megy. Noha korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is szeptember közepét jelölte meg, most a menekülthelyzet miatt mégis csúszhat a kabinet átalakítása.

Erre már nyáron is volt példa: a tárcák egyéves teljesítményének értékelését eredetileg június végéig kellett volna lezárni, de a déli határhelyzet miatt azt a határidőt sem sikerült tartani. Csúszott a kormányzati konferencia is, így könnyen elképzelhető, hogy most a menekültügy miatt a kabinet átalakítását is elnapolja a miniszterelnök.

Orbán Viktor a tárcák vezetőivel már konzultált, pontosabban, ahogy a Figyelő forrása fogalmazott, „akikkel kellett, már leült beszélni”, az átalakítás előtti konzultáció lezárult, a személyi döntésekhez szükséges információk eljutottak a kormányfőhöz.

Mint korábban megírtuk, Pintér Sándor nem kívánja követni Hende Csabát, aki azért mondott le, mert Orbán Viktor elégedetlen volt azzal, hogy csúszik a határzár építése. Orbán Viktor egyébként már a kormánykonferencián is bírálta minisztereit, ami kellemetlen meglepetésként érte őket.

„Adatokat és számokat dugott emberei orra alá Orbán, amivel nagyon meglepett mindenkit.”

A kormányfő problémája az volt, hogy nem kap minisztereitől elég támogatást a közigazgatás átalakításához. Lapunk már akkor jelezte, hogy a kormány átalakítása csúszhat, mert „annyira jól fut most a menekültügy, hogy, Orbán nem akarja megbolygatni ezt az idilli állapotot”. Informátorunk már akkor jelezte, hogy több miniszternek is lehet félnivalója, míg egy másik fideszes beszélgetőpartnerünk szerint már akkor kész volt a kormányátalakítás listája, csak Orbán még nem húzta elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik