Közélet

Ismerje meg a menetelő menekültek féllábú vezérét!

Egy Aleppó melletti falu lakosa volt a férfi, akinek ellőtték a lábát a háborúban. Magyarországig mankózott, aztán a Keletinél is elunta a várakozást, és kivezette a menetet a pusztába.

Amid Szíriából menekült el, és egyszer csak ő is a Keleti pályaudvar előtt találta magát. A tanácstalan várakozást megunva egy nap úgy döntött, összeszed pár barátot, és elindul gyalog Bécs felé. Végül egy 800 fős csoport vágott neki az útnak, amit a mankózó, féllábú Amid vezetett – írja a Bors.

Ő vált a menet vezetőjévé, ő rendelte el a pihenőket és az imaidőt, ő győzte meg a többieket, hogy ne higgyenek a hatóságoknak, mert pl. a Keletiből induló vonatok is Bicskére mentek Bécs helyett. A lap munkatársai három napon át voltak vele.

Amid egy Aleppó melletti kis faluból érkezett, a harcok során vesztette el a lábát. Összeragasztott mankójával tett meg 2500 kilométert, egy váltás ruhával. 480 ezer forintnyi dollárt fizettek a felnőttek az embercsempészeknek, a gyerekek megúszták 240 ezerből.

Azt mondták, Szerbia volt a legkeményebb hely, ott gumibotozták őket a rendőrök. Amid a múlt heti tüntetésen egy táblát tartva ült a Baross téren, amiben azt kérte, engedjék őt tovább.

A Bors szerint a menetben már egy Angela Merkel német kancellárt ábrázoló kép lógott a nyakában, Németország lett a célja. “Merkelhez, Németországba, ő az én anyám. Úgy érzem, hogy ő az egyetlen politikus Európában, akit még érdekel a sorsunk” – mondta egy barátja tolmácsolásában. Amidet később tolószékbe ültették, így ment át az osztrák határon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik