Közélet

Százak tüntettek a Corvinus feldarabolása ellen

Tiltakozó felvonulást tartottak hétfőn Budapesten a Budapesti Corvinus Egyetem átszervezése miatt – tudósít az MTI. A tüntetők menete délben, a Villányi útról indult. A 700-800 fős tömeg elején „Nem adjuk a Budai Campust” feliratú molinót vittek. Rendőri felvezetéssel, a BAH-csomópont érintésével vonultak a Budapest Kongresszusi Központhoz, ahol az egyetem tanévnyitó ünnepsége kezdődött.

A bejáratnál egy hallgató arról beszélt, hogy veszélyben van az egyetemük, mivel január elsejétől a Szent István Egyetemhez akarják csatolni a Corvinus három budai karát. Megjegyezte, nem azért mentek a Corvinusra, hogy a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg.

Fodor Marietta, a Corvinus élelmiszer-tudományi karának egyik tanára elmondta: figyelmen kívül hagyták az egyetem szenátusának egyhangú döntését, mely a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást. Az államtitkári javaslat nem integrációt jelent, hanem beolvasztást és megsemmisítést – jelentette ki.

A tüntetésen arra is emlékeztettek, hogy a budai kampusz hallgatói és dolgozói fóruma egyhangúlag elutasította a beolvasztást és tiltakozást hirdetett. Ennek első lépése volt a hétfői felvonulás, kedden folytatni akarják a tiltakozást.

A Privátbankár.hu azt írta: a minisztérium letiltotta a Corvinus Egyetem évnyitó sajtótájékoztatóját, ahol vélhetően szóba került volna az egyetem átalakításának kérdése is. Az eseményt a Corvinus tanévnyitó ünnepi szenátusülése előtt tartották volna, ahol díszvendégként részt vesz Szijjártó Péter, valamint Balog Ádám, a Magyar Kereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója. Az egyetem kommunikációs irodája később közölte: nincs szó letiltásról, az egyetem saját hatáskörében döntött a sajtótájékoztató elhalasztásáról, mert meg akarják várni az egyetem struktúráját érintő tényleges minisztériumi döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik