Közélet

Schulz: a menekültek próbatétel elé állítják az Európai Uniót

Az Európáig eljutó menekültek történelmi próbatétel elé állítják az Európai Uniót, a helyes válasz viszont nem a falak felhúzása, az elrettentés, a nemzeti egoizmus vagy a tagállami lépések, hanem az egységes menekültpolitika – jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a testület plenáris ülésének megnyitásakor. „A teljes elkeseredettség veszi rá arra a családokat, hogy kisgyerekekkel együtt csónakokkal átkeljenek a Földközi-tengeren, pályaudvarokon táborozzanak, szögesdrót-kerítésen préseljék át magukat vagy hűtőkocsiban rejtőzzenek el” – mondta a szociáldemokrata politikus, hozzátéve, hogy sokan ezért az életükkel fizetnek.

Schulz szerint Európának azt kell megválaszolnia, hogy mindenkivel szembehelyezkedő unió, vagy a szolidaritás uniója akar lenni. Azt mondta: a menekültek azért Európába jöttek, mert az európai értékeket osztják. A válságra adott válaszban a kimerült embereknek vizet, ételt, ruhát, a gyerekeknek pedig játékot adó európaiak humanizmusának kell érvényesülnie – közölte.

„Soha ne ismétlődhessen meg a tengerbe fúlt kisfiú, Aylan Kurdi tragédiája, amelynek képe mindnyájunk agyába beégett” – zárta beszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik