Közélet

Rendőrverés a magyar-románon – többen letöltendőt kaptak

Az ügyészség továbbra is rács mögött látná az egyenruhásokra támadó focidrukkereket.

Sorra engedik ki azokat a focidrukkereket, akiket hétfőn állítottak bíróság elé hivatalos személy elleni erőszak miatt. Ahogy arról beszámoltunk, összesen 14 ember indíthatta így a hetet, öten azért, hogy a bíró eldöntse, pénteki “akciójuk” után előzetes letartóztatásban-e a helyük, heten pedig azért, hogy megkapják büntetésüket – vagy ne. Utóbbiak ügyét tehát gyorsított eljárásban tárgyalták. Két “csütörtöki társuknak” is jelenésük volt, az ő esetükben szintén az előzetes letartóztatás elrendelése volt a kérdés.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője a 24.hu kérdésére elmondta: a hét emberből eddig három előzetes letartóztatásáról döntöttek. Egyikük sem került rács mögé, kettejük esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság, a harmadik gyanúsítottat pedig szabadlábra helyezte. A bíró szerint ugyan a megalapozott gyanú fennáll, de nincs szükség ilyen szigorú kényszerintézkedés elrendelésére. Az ügyészség fellebbezett.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított ötösfogat tagjai közül ketten két év börtönt kaptak öt évre felfüggesztve. Három embert viszont letöltendőre ítéltek – egyikük két év két hónapot, másikuk két és fél évet, harmadik társuk három év négy hónapot kapott csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt. A vádlottak és védőik enyhítésért fellebeztek, így az ítélet nem jogerős – írja a Blikk.

Az ügyészség korábban, a pénteki balhé kapcsán azt írta, a szurkolók szervezetten támadtak a rendőrökre, még a mérkőzés kezdete előtt. Beton- és fadarabokkal, kövekkel, üvegpalackokkal, pirotechnikai eszközökkel igyekeztek megsebesíteni az egyenruhásokat. A “fegyverkészletük” alkalmas lett volna arra is, hogy öljenek. Összesen 33 rendőr sérült meg, a kár pedig milliós nagyságrendű. A csütörtök sem telt csöndesen, randalírozóktól volt hangos a belváros.

Olvasói sztorik