Közélet

Orbán átveszi a külügyet Szijjártótól

A miniszterelnök szinte egész nyáron pihent, szabadságon volt, csak a legszükségesebb esetekben szólalt meg, például amikor Hosszú Katinkával beszélgetett a kazanyi úszó világbajnokságon. De a szabadságnak vége, Orbán visszatért és egyből a kezébe vette a kormányrudat: egyszerre fordult a menekültek és az Európai Unió felé.

Szijjártó Péter elutazott Kínába a múlt héten, megünnepelni a Győzelem Napját, ami azért érdekes, mert olyan nagyon sok demokratikusan berendezkedett ország vezetője nem voltak ott. Hogy akkor kik mentek? Többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök, Cahiagín Elbegdordzs mongol elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom államfője, a Cseh Köztársaság képviseletében Milos Zeman elnök, Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke, Truong Tan Sang vietnami államelnök és Omar Hasszan al-Bashir szudáni elnök.

A 24.hu információi szerint, amíg Szijjártó Kínában volt, addig „leszóltak” a külügybe, hogy akkor Orbán átveszi a külpolitikát, az elsődleges megszólalás Nyugat-Európában a miniszterelnöké, utána jönnek a többiek.

Orbán és Szijjártó viszonyát jól jellemzi az a momentum, amikor Indiában voltak, a miniszterelnök pedig úgy szól Szijjártóhoz, hogy „kaphatsz majd egy ilyet, ha jól viselkedsz”, mutat a nyakában logó virágokra. A külügyminisztériumot az elkövetkező hetekben, hónapokban Orbán vezeti majd, foglalta össze a jelenlegi helyzetet egy külügyes forrásunk.

És Orbán bele is lendült

Orbán szerette volna felkeresni az EU-s intézményeket, hogy beszámoljon a magyar menekülthelyzetről. Brüsszeli látogatása során találkozott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz-cal, az EP-elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. A találkozóktól mindenki azt várta, hogy Orbán enyhülést hoz, nem hozott.

Orbán megérezte a vérszagot, hogy az EU menekültkérdésben béna kacsa, és agresszív külpolitikára váltott, a kvótarendszert ott és akkor fogja megfúrni, ahol csak tudja, értesültünk kormányzati forrásból.

A miniszterelnök kijelentette, Európa ne kritizálja Magyarországot, erre válaszolt Schulz, hogy a magyarok is jobban tennék, ha az európai megoldást választanák, nem pedig a különutas megoldást, ahogy ma teszik. Eddig úgy néz ki, Orbán nem hallgat Schulzra.

Front a németek és az osztrákok ellen

Még Merkelnek is nekiment a kormányfő, amit itthon teljes megdöbbenés fogadott. Úgy tudjuk, még Kötcsén, a politikai évadnyitón is több meghívott vendég is értetlenül állt ezelőtt, hogy erre mi szükség volt. Ugyanis Orbán úgy fogalmazott, a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma. Merkel rögvest helyre tette Orbánt: „Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. Nem többet és nem kevesebbet. Olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint.”

„Azon már meg sem lepődtünk, hogy a sógorok is kaptak Orbánból”, emlékezett vissza egy kormányzati forrás a mögöttünk álló napokra.

Ugyanis az osztrák kancellár szerint finoman szólva is átvágta őt Orbán. „Azt mondta nekem és Merkelnek, hogy garantálja, hogy nincsenek a menekültek többen négyezernél, de ezt kezdettől fogva nem hittem el” – mondta a kancellár egy hétvégi lapinterjúban. Időközben kiderült, a hétvége két napján nagyjából tizenkétezer menekült hagyta el Magyarországot Ausztria felé.

Orbán ma kijelentette, Európának nincs terve a menekültválság kezelésére, a nagyköveti értekezleten úgy fogalmazott a kvótarendszerről, nem árja ki, hogy arról valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni, de nem most. A kvóta ugyanis nem a bevándorlás okait, hanem következményeit orvosolná.

És közben Szijjártó?

MTI / EPA / Julien Warnand
MTI / EPA / Julien Warnand

A külügyminiszter is megszólalt természetesen, miután a komplett osztrák sajtó kiakadt Orbánra, Szijjártó interjút adott a Der Standardnak. „Számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat”, hangsúlyozta. Az osztrákoknak meg mondjuk azt, hogy beengedik a menekülteket.

Az osztrák újságíró rákérdezett arra is, látta-e Szijjártó a görög partoknál megfulladt kisfiú fotóját. A magyar külügy feje azt válaszolta: nem.

A nagyköveti értekezleten pedig úgy fogalmazott, amikor korábban azt mondták, hogy soha annyi változás nem történt még a világban a második világháború óta, mint most, többen túlzásnak vélték, de ezt ma már mindenki természetesnek veszi.

Mire számíthatunk?

Orbánban az a zseniális, hogy mindig talál magának szövetségeseket, úgy megy neki csak valakinek. Most is talált, a visegrádi négyek, mondta egy forrásunk.

Jelenleg ez úgy tűnik, igaz. Kiállt ugyanis Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a menekültválsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el. A kormányfők ismét elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket Brüsszel javasolt. Elemében érzi magát Orbán, jellemezte kormányzati beszélgetőpartnerünk a mostani miniszterelnököt, aki hozzátette, irgalmatlan tempót diktál és követel meg egyszerre a kormányfő, érzi, hogy egy EU-ellenessége hozhat itthon a konyhára.

Mindezt meddig csinálhatja? Közös európai megoldás még nagyon nem látszik a témában, EU-s csúcs is majd csak valamikor októberben várható, addig mindenképp „azt csinálhatja Orbán, amit akar.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik