Közélet

Merkel is szolidaritást emleget

angela merkel (angela merkel, )
angela merkel (angela merkel, )

A német koalíciós pártok vezetőinek egyeztetése után a német kancellár a Magyarországról indult menekültekre utalva azt mondta: “mozgalmas, részben lélegzetelállító hétvégén vagyunk túl”. Angela Merkel megköszönte a hatóságok és az önkéntesek munkáját a rendkívüli helyzetben, szerinte a menedékkérők fogadása olyan “képet” alkotott Németországról, amelyre mindenki büszke lehet.

“A hétvégén hozott döntés ellenére Dublin III. érvényes. (…) Erről a magyar miniszterelnökkel is beszéltem.”

Szerinte a menekültválságot csak “európai szolidaritással” lehet megoldani, Németország nem hajlandó egyedül fogadni az összes menekültet. (Néhány órával korábban a magyar külügyminiszter azt mondta, számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat.) Angela Merkel némileg árnyalta korábbi szavait.

“Németország hajlandó befogadni embereket, de az Európai Unió minden országa képes fogadni menekülteket úgy, hogy ők ott menedéket találjanak a polgárháborúk és az üldöztetés elől”.

Merkel közölte: Németország gondoskodni fog arról, hogy akinek védelemre van szüksége az érkezők közül, az megkapja, de akinek nincs esélye a menedékjogra, annak gyorsan vissza kell térnie hazájába.

A koalíciós pártok vezetői abban is megállapodtak, hogy törvényi intézkedésekkel egyszerűbbé teszik azoknak a menedékkérőknek a kiutasítását Németországból, akiknek hazáját “biztonságos államnak” tekintik, mint például Montenegrót, Koszovót vagy Albániát. Ezen kívül a menedékkérők a jövőben kevesebb pénzt és több nem pénzbeli támogatást kapnak, a kormány javítja lakhatási körülményeiket, növeli a számukra indítandó nyelvórák számát.

Ugyanakkor több lesz a szövetségi rendőr is. A kancellár szerint Németországot meg fogja változtatni a migránsok tömeges bevándorlása, de a kormány azon lesz, hogy ezek a változások pozitívak legyenek az országnak.

Sigmar Gabriel alkancellár elismerte: a menekültek integrálásához le kell győzni a németek félelmeit.

“Nyíltan kimondom, hogy lesznek konfliktusok. Minél nyíltabban beszélünk arról, hogy az emberek nyugtalanok, hogy félelem van bennük, és hogy lehetnek majd konfliktusok, annál inkább azt gondolom, hogy a realista megközelítés, a valósággal való szembenézés segíteni fog”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik