Közélet

Akár egy napig is a szabad ég alatt várakoztatják a menekülteket

„A magyar kormány hónapok óta nem tudja megoldani a menekültek megfelelő ellátását és elszállásolását” – mondta a Népszabadságnak Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) budapesti irodájának szóvivője, miután vasárnap látogatást tett a röszkei gyűjtőállomás és regisztrációs pont körül. „Az nem lehet, hogy anyukák, kismamák, gyerekek éjszakázzanak a szabad ég alatt, amíg az őket elszállító buszokra várakoznak. Számunkra az ő egészségük, emberi méltóságuk mindennél előrébb való” – közölte Simon.

Az UNHCR a saját költségvetéséből elkülönített egy nagyobb összeget, melyből sátrakat vásárolnak a földeken éjszakázni kényszerülő családoknak. Ezzel párhuzamosan a Migration Aid is két kamiont indít Budapestről hálózsákokkal, meleg ruhákkal, polifoamokkal és takarókkal, melyeket szintén a szabad ég alatt éjszakázó családoknak osztanak ki.

A MigSzol Szeged menekültsegítő önkéntes szervezet koordinátora, Kékesi Márk a 24.hu-nak elmondta: a röszkei 1-es gyűjtőponton – melyet a rendőrség állított fel és üzemeltet – néha akár 24 órát is eltöltenek a menekültek. Itt nincs víz, áram és fedél, az esőnek és tűző napnak is ki vannak téve az emberek. Ételt és vizet az önkéntesek adnak nekik, a rendőrség akkor hozott, amikor az UNHCR is ott járt. Sátrakat is az önkéntesek vittek, hogy legalább a kisgyerekeseknek legyen helyük. A rendőrök több nap elteltével engedték meg a menekülteknek, hogy tüzet gyújtsanak, hogy annál melegedhessenek. A területet kutyás rendőrökkel őrzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik