Közélet

„Minden háborút és gyűlöletet szító vezetőt, politikust, fegyverkereskedőt meg kell bélyegezni, el kell ítélni”

A szeretlekmagyarország.hu-nak a ferences szerzetes azt mondja, talán feljogosítja a megszólalásra, hogy 25 év alatt 5 ezer gyereket istápoltak, „mindenféle színűt és formájút.” Nem lett tőle szegényebb, sőt, neki ez gazdagságot jelent.

Most idegeskedést, kapkodást lát. „Pedig nyugodt szívvel át lehet gondolni ezeket a dolgokat.” A menekültek oktatására közös Európai Akadémiát, befogadásukra pedig a sok kihasználatlan magyarországi épület megnyitását javasolja.

Fel kell újítani őket, és befogadni a menekülteket, akik dolgozhatnának, de legfőképpen tanulhatnának. Lehetőséget kapnának arra, hogy a befogadó ország nyelvét, szokásait elsajátítsák. Aki itt akar letelepedni, annak ezt a lehetőséget meg kell adni. (…) Az emberi méltóságot, amelynek a tiszteletét elvárjuk a magunk számára, mi is meg kell, hogy adjuk másoknak. Jézus krisztus Karácsonykor nagy bizalommal jött közénk, az ő útjára kell nekünk is lépni.

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetes azt mondja, ha ő az utcagyereket befogadja, nem azt gondolja, hogy ő utcagyerek.

Ne az ő korábbi kaotikus világa költözzön be hozzánk.

Megfürdetik, szép ruhát adnak rá, hagyják, hadd aludja ki magát. Másnap már úgy bánnak vele, akár a többiekkel, és ő is rájön, hogy ez neki jó, rövidesen már könyvet is lehet a kezébe adni.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonában most több mint kétezer gyermek van, de most is befogadnának menekülteket, eddig sem válogattak soha.

Egyelőre Románia nem tagja a schengeni övezetnek, errefelé még nem nagyon kanyarodtak a menekültek. (…) Senki nem jókedvében jön el a hazájából és tesz meg több ezer kilométert. Nekünk mindannyiunknak sokat kell imádkozni. Minden háborút és gyűlöletet szító vezetőt, politikust, fegyverkereskedőt meg kell bélyegezni, el kell ítélni.

Jónak lenni jó

Böjte atya nem hiszi, hogy az ő dolga a világ összes gyerekének megmentése, szerinte az a feladata, hogy felmutassa, bebizonyítsa, hogy jónak lenni jó. „De a legjobb az, ha mindenki a saját környezetében próbál jót cselekedni, lehajolni az elesettekért.”

Ő azt akarta mindig megmutatni, hogy „ez nemcsak annak jó, akin segítenek, hanem annak is, aki jót cselekszik. A világot soha nem a »nemek«, hanem az »igenek« viszik előre – mondta a ferences rendi szerzetes.

Mint korábban megírtuk, előzőleg Erdő Péter bíboros a magyar jogszabályokkal indokolta, hogy az egyházi intézmények – Ausztriával ellentétben – nem fogadnak be menekülteket. Nem tehetik, mert a hozzánk érkezők jogi helyzete szinte napról napra változik, de az egyház tárgyal a kormánnyal, és több ingatlan is szóba jöhet a menekültek elhelyezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik