Közélet

Aggasztja Tarlóst, hogy elfogynak az önkéntesek

Mindössze 800 embert tud befogadni majd a tervezett Verseny utcai szociális blokk. Tarlós szerint, ha ő irányíthatna, a Keleti pályaudvar kerengőjében nem lennének menekültek.

Tarlós István szerint operatív napi együttműködése van a fővárosnak a menekülteket szinte egyedül ellátó civil önkéntesekkel. A főpolgármester a 24.hu kérdésére úgy fogalmazott, hogy személy szerint aggódik, hogy az egyetemi oktatás elindulása miatt elfogynak a menekülteket segítő civilek. “Ugrásra készen állunk” – mondta Tarlós.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy esetleg a főváros saját embereivel átvenné a menekültek ellátását, azt mondta, hogy ő nem erre gondol. Csak arra, hogy ha a város érdeke úgy kívánja, “beavatkozunk valamilyen módon”.

Hozzátette: az elmúlt napokban, mind a nyugati tranzitban, mind a keleti pályaudvarnál többször járt.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Megszüntetik a tranzitokat

A Verseny utcánál tervezett „szociális blokk”-ról Tarlós azt mondta, hogy 72 rajsátort állítanak fel. Ezekből 24 blokk lesz 3-3 sátorral. Mindez persze csak szeptember közepére lehet készen. Ha ez megvan, akkor azonnal megszüntetik a Déli és a Keleti pályaudvarnál lévő tranzit állomásokat. A Nyugati tranzit még 7-10 napig működhet a blokk elkészülte után.

Nem elszállásolni akarjuk a menekülteket, csak ideiglenesen elhelyezni – tette hozzá Tarlós, aki szerint 40 vécé, 36 zuhanyozó is lesz a Verseny utcában. A területen 24 órás orvosi szolgálat működik majd és lesz áram is, ahol telefonokat lehet tölteni. A közelgő telet firtató kérdésre a főpolgármester „mókásan” azt válaszolta, hogy a távfűtést azért nem fogja bevezetni a menekülteknek a főváros a blokkban.

Nem lesz elég hely

Tarlós szerint a fővárosnak nincs hatósági jogköre, hogy a menekültek problémáját kezelje.

Ha kapnék hatósági jogköröket, akkor tudnám, hogy mit tegyek, és akkor a Keleti kerengőjében nem sokan lennének.

Mindenesetre a főváros készül rá, hogy több menekült érkezik, de azt egyelőre nem tudni, hogyha megtelik a még el sem készült Verseny utcai blokk, akkor esetleg hol nyitnak még ideiglenes szállásokat. Az biztos, hogy pályaudvarok mellett keresik a helyszínt. Mindenesetre a Verseny utcában mindössze 800 embernek lesz helye, miközben ennek a számnak két-háromszorosa érkezik naponta az országba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik