Közélet

A lóhúsmaffia több mint 100 lovat mészárolt le

Lohus(960x640).jpg (Array)
Lohus(960x640).jpg (Array)

40 köbméter csontot, 200 lófejet találtak. Vádirat csak erős idegzetűeknek!

Az ügyészség hét ember ellen emelt vádat „bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett jelentős mennyiségű és értékű rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette, környezetkárosítás bűntette, valamint egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt”. A vádirat szerint a szarvasi I. rendű vádlott 2007-től vásárolt fel húst. Gyomaendrődön húsboltot üzemeltetett, így került kapcsolatba a Budapesten több húsboltot is üzemeltető II. rendű vádlottal. Megállapodtak, hogy az I. rendű vádlott nagy mennyiségű lóhúst és selejtes marhahúst szállít a II. rendű vádlottnak, aki azt nagy haszonnal jó minőségű marhahúsként adja el.

„A lóhúst ugyanis szakavatott hentes fel tudja úgy dolgozni, hogy az a laikus számára marhahúsnak tűnjön, illetőleg a beteg vagy sérült marhák húsáról feldolgozás után a vásárlók szintén nem tudják megállapítani, hogy az rossz minőségű.”

A feketevágáshoz az állatokat igazolatlan forrásból szerezték be. Az I. rendű vádlott több embert alkalmazott, az állatokat pedig szarvasi családi háza udvarán vágták le.

„Hetente 3-4 állatot vágtak le, amelyekből az I.r. vádlott hetente 5-600 kg húst szállíttatott a II.r. vádlottnak, aki azt az egyik budapesti piacon üzemelő két hentesüzletében értékesítette. Ily módon a vádlottak 2011. szeptember eleje és 2013. január vége között legalább 140 db lovat és 60 db selejtes szarvasmarhát vágtak le, amely vágásokból legalább 32 000 kg súlyú, 36 M Ft értékű húst hoztak forgalomba.”

40 köbméter csont, 200 lófej

Az állatok feldolgozása után fennmaradt nem hasznosítható részek, állati hulladékok – fejek, csontok, paták és belsőségek – elhelyezését a szarvasi férfi a VI. rendű vádlott tanyáján rakta le. A hulladék egy részét a tanyán lévő sertésekkel és a kutyákkal etették fel, a megmaradt csontok, egyéb  részek a tanya különböző területein temetetlenül maradtak. A helyszíni szemlén 40 köbméter állati csontot és 200 lófejet találtak.

A főkolompos 2013. elején túl kockázatosnak ítélte az üzlet folytatását, ezért az illegális vágásokat és hússzállításokat beszüntette, ezért a III. rendű vádlott úgy döntött, hogy a munka közben szerzett kapcsolatait felhasználva átveszi a helyét. Az illegális vágásokhoz ő már a IV. rendű vádlott békésszentandrási családi házának udvarát használta. A húst a vádlottak feldolgozás után hűtés nélkül tárolták és szállították Budapestre. A fel nem dolgozható állati hulladékot a vádlottak különböző helyeken elásták.  

Az ügyészség az I-IV. rendű vádlottak ellen végrehajtandó, az V. és a VI. rendűvel szemben felfüggesztett szabadságvesztést, a VII. rendűvel szemben pénzbüntetést indítványozott. Az I-IV. rendű vádlottaknál a bűncselekmények elkövetése révén elért vagyoni előny erejéig vagyonelkobzást is javasolt. Az ügy a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik