Közélet

Családi tragédiákba fulladt a nyár

Alig több mint egy hónapja – június 11-én – rendőröket riasztottak Budapest XVI. kerületébe. Gyilkosság történt, egy 46 éves nő vesztette életét. A nyomozók egy 22 éves fiatalt fogtak el, aki önként jelentkezett a kerületi kapitányságon, ahol elárulta, mit tett. A helyszínre már egyenruhásokkal tért vissza. Meg nem erősített információk szerint a fiú saját anyját ölte meg egy késsel, és magát is több helyen megvágta. Sérülései miatt a kórházban helyezték előzetes letartóztatásba. Úgy tudjuk, a gyilkosság és aközött, hogy feladta magát napok teltek el, vagyis a fiatal együtt élt a holttesttel a lakásban. Őt a történtek után elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá.


Fotó: MTI

Egy hét sem telt el, június 17-én hasonló tragédia történt a fővárosban. A XVII. kerületi Újlak utcában helyszíneltek az egyenruhások, ahol egy férfi vesztette életét. A rendőrség akkor arról tájékoztatott, hogy a 35 éves gyanúsított késsel támadt rá a vele egy háztartásban élő hozzátartozójára. Úgy tudjuk, a férfi az apját sebezte halálra egy késsel. A lakásban volt a szurkáló anyja is, ő az erkélyen kiabált segítségért. “Elvágták a férjem torkát, azonnal zárják el a gázt” – ezt üvöltötte az asszony a Blikk szerint, a támadó ugyanis miután végzett szülőjével, kinyitotta a gázt. A szomszédok úgy tudják, a gyilkos mentálisan beteg, két éve a lakást is felgyújtotta, a Bors ugyanakkor arról írt, hogy a rákoskeresztúri apagyilkos kivételes szellemi képességekkel bír


Fotó: police.hu

Egy nappal később újabb szörnyű gyilkosságról érkezett bejelentés, ezúttal egy szülő gyilkolt: egy balmazújvárosi férfi ölte meg 36 éves felségét és két – nyolc- és tízéves – kisfiát, majd magával is végzett. Állítólag baltával támadt rájuk, álmukban. A holttestekre a családdal egy telken, de külön házban lakó nagymama talált rá, reggel még beszélt lányával, ám később már nem érte el, ezért átment hozzájuk. Az ajtót zárva találta, de sikerült befeszítenie, ekkor bukkant rájuk. Több lap is arról írt, hogy a pár viszonya megromlott, a nő szerelmes lett egy indiai férfiba, aki miatt el is akarta hagyni férjét. 

Fotó: MTI

Júlus 12-én Bükkszenterzsébeten egy 23 éves fiatal gyilkolt: párját verte halálra, miután veszekedtek. A mentők ugyan kórházba vitték, ám az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

Alig néhány napja, hogy ismét több ember életét követelő tragédiától volt hangos a sajtó: szombaton Tatabányán egy 40 éves férfi édesanyjával és annak élettársával végzett egy olyan fegyverrel, amit engedéllyel tartott. A TEK nagy erőkkel vonult a helyszínre, a gyilkost – aki végig zavartan viselkedett és fegyverét sem tette le – négyórás tárgyalás után fogták el, majd épségben kihozták a családi ház többi lakóját. Állítólag részeg volt, amikor rokonaira támadt. A férfit kedden helyezték előzetes letartóztatásba. Bár részletes beismerő vallomást tett és elmondta, mi vezetett a tragédiához, azt állítja, arra már nem emlékszik, hogy fegyvert nyitott az egyenruhásokra.

Fotó: police.hu  

Brutalitás tragédia nélkül

De nem “csak” tragédiával végződő esetek bukkantak fel a hírek között az elmúlt bő egy hónapban. Péren június közepén például egy 56 éves férfi ellen indult eljárás, aki összeverte idős anyját. Több alkalommal ököllel fejen ütötte, majd megrúgta a védekezésre képtelen 83 éves asszonyt, aki hiába könyörgött gyermekének, hogy ne bántsa. A szomszédok találtak rá órákkal később. A mentők súlyos állapotban vitték kórházba. Napokkal később Tápiószelén támadt rá élettársára és kislányára egy férfi. Az apa tört-zúzott a lakásban, ütötte és rugdosta a nőt, akinek a kezében volt kétéves közös gyermekük. Az őrjöngő elvette és szándékosan összetörte élettársa telefonját, kést szorított a nyakához, illetve a hátához, közben azzal fenyegette, hogy megöli. A rendőrség szerint nem ez volt az első alkalom, hogy a férfi agresszívvá vált. Korábban többször megütötte párját, valamint a nő velük élő – és nevelésük alatt álló – idősebb gyermekére is rendszeresen kezet emelt. Hónap végén a Győr-Moson-Sopron megyei Töltéstaván késelte meg nevelőapját egy 24 éves fiatal, miután összevesztek valamin. A vállán szúrta meg őt, súlyos sérülést okozva neki. Ugyancsak június végén egy bagi férfi bántalmazta gyermekeit. A hivatalos tájékoztatásban az állt, hogy egyiküknek betörte a koponyáját. Nagyobbik kisfiát állítólag a lábánál fova lógatta fel, megrúgta és ütötte. A férfit a Bors szerint gyerekszeretőnek, jó apának ismerték a környékbeliek, nevelt lánya szerint ihatott, emiatt lett agresszív.

Több áldozat, kiterjesztett öngyilkosság

Az Országos Kriminológiai Intézet máricusban számolt be átfogó vizsgálatának eredményéről, melyben tizenkét év – 2000 és 2012 közötti – bűneseteit vették alapul, pontosabban az emberöléseket vizsgálták, azon belül is azokat, amelyeket több ember sérelmére követtek el, magyarán amikor vagy egynél több embert öltek meg, vagy próbáltak megölni, mint például az oktogoni vagy a pécsi ámokfutás és a móri mészárlás. A vizsgálat emellett foglalkozott a kiterjesztett öngyilkossággal is, mint amilyen a fent említett balmazújvárosi családirtás volt.

A szakemberek szerint az előbbi kategóriáról összességében elmondható, hogy a legtöbb ilyen bűncselekmény – mint a tatabányai lövöldözés is – valamilyen hosszan tartó konfliktus eredménye, a tettes sok esetben ittas állapotban támadt, főként áldozata otthonában, azon belül is leggyakrabban lakásban, hétvégi időpontban.

A kiterjesztett öngyilkosságok kapcsán arról beszéltek, hogy a vizsgált időpontban, vagyis 12 év alatt 19 ilyen esetet regisztráltak, olyan ügyet, amelyben a tettes azután, hogy végzett áldozataival, a saját életét is próbálta kioltani, vagy ki is oltotta. Ez 19 támadóból tíznek sikerült.

Ingadozó számok

A bűnügyi statisztikákat tekintve a befejezett emberölések száma az elmúlt két évben gyakorlatilag alig változott. 2010-ben még 130 befejezett emberölés történt, 2011-ben már 140. 2012-ben 110 esetet regisztráltak, egy évvel később pedig 133-at, a tavalyi évben pedig 134-et.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik