Közélet

Megbüntethetik, ha kihagyja a békéltetést

A jövőben ha egy vállalkozás nem képviselteti magát a békéltető testület előtt, büntetést kell fizetnie – mondta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az M1 műsorában.

Az Országgyűlés múlt hétfőn szavazta meg a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, amellyel kötelezővé tették a cégek képviselőinek személyes megjelenését a fogyasztói jogvitákat kezelő békéltető testület eljárásaiban.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár nagyon fontos változásnak nevezte az elfogadott jogszabályt, mert a vállalkozásoknak az elmúlt 15 évben nem volt kötelező részt venniük a békéltető megbeszéléseken, emiatt évente több ezer ember nem tudta rendezni problémáját.

Példaként említette, hogy egy elromlott vízforraló vagy rádió miatt az ember nem megy bíróságra. Az ilyen kis perértékű ügyekben a békéltető testületek (amelyek minden megyei jogú városban vannak) ingyen és gyorsan el tudnak járni, hatvan napon belül döntést hoznak.

Forrás: MTI / Ujváry Sándor
Forrás: MTI / Ujváry Sándor

Koszorús László hozzátette: azt tapasztalják, hogy az elmúlt években egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, és arra is biztatnak mindenkit, hogy fogyasztóvédelmi problémával forduljanak a békéltető testületekhez.

Termékbemutatók, e-kereskedelem

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a jövőben további, a fogyasztókat védő szigorításokat terveznek az online kereskedelemre, valamint a termékbemutatókra vonatkozóan is. Utóbbi kapcsán megjegyezte: üdvözlik a KDNP által a közelmúltban benyújtott törvényjavaslatot, amely a csaló termékbemutatók visszaszorítását célozza – összegezte az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik