Közélet

Készüljön, a NAV még jobban belelát a számláiba

Júliustól hatályba léptek a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM-rendeletnek az elektronikus úton megőrzött számlákra vonatkozó rendelkezései.

„Az adóhatóság az eddigieknél szélesebb körű rálátást nyerhet az adózók tevékenységére és olyan technológiai háttér áll majd rendelkezésére, mely segítségével automatizált módon képes feltárni a rendszerszinten azonosítható hibákat az adózók gyakorlatában” – emelte ki Veszprémi István, a Deloitte adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Az új szabályok az adóhatósági ellenőrzések formai követelményeire vonatkoznak. A változással a jogalkotó célja az, hogy az ellenőrzések során a hatóság egységes formátumban kapja meg az elektronikus számlákat

Figyeljen a formátumra

Azon adóalanyok, akik xml fájlformátumban őrzik meg számláikat, júliustól a rendelet 2. és 3. számú mellékletében szereplő adattartalommal és -szerkezetben kötelesek az adóellenőrzések során az adóhatóság rendelkezésére bocsátani az érintett számláikat.

Azok az adóalanyok, akik az xml-től eltérő formátumban (de elektronikusan) őrzik meg a számláikat, választhatnak a rendeletnek megfelelő adattartalom és -szerkezet szerinti rendelkezésre bocsátás, illetve a pdf formátumban történő átadás között.

A fenti változás jelenleg főként a rendelettől eltérő adatszerkezetű, xml formátumot alkalmazó adóalanyokat érinti. Ezen adózóknak mindenképpen fejleszteniük kell a rendszerüket, hogy júliustól a megkövetelt szerkezetben tudják az adóhatóság rendelkezésére bocsátani az xml formátumban megőrzött számlákat egy esetleges ellenőrzés során.

Jövő évtől is életbe lép egy fontos változás

2016. január 1-jétől a számlázó programokkal kapcsolatos követelmények az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás elnevezésű funkcióval egészülnek ki. Ez a gyakorlatban egy olyan modul, amely a papíralapon vagy elektronikusan kibocsátott számlák adattartalmának exportálását teszi lehetővé kibocsátási dátum, illetve sorszámtartomány szerinti csoportosításban, a rendelet 2. és 3. számú mellékletében meghatározott kötelező adattartalommal és -szerkezettel – összegzi a Deloitte.

Tehát legkésőbb 2016. január 1-jétől minden adóalanynak meg kell felelnie a kötelező formátumú adatszolgáltatási kötelezettségnek. Az említett változások egyértelműen rámutatnak arra a jogalkotói törekvésre, amely egységes, és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető mederbe terelné az adóvizsgálatokon történő adatszolgáltatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik