Közélet

Megfelezték a izsáki rendőrök büntetését

Izsaki-rendorok(960x640).jpg (Array)
Izsaki-rendorok(960x640).jpg (Array)

Korábban egyikük életfogytiglant, a másik 20 évet kapott. A másodfokú döntés szerint 12 és 10 évvel megússzák.

Enyhítették a román férfit agyonverő izsáki rendőrök büntetését. Halált okozó testi sértés miatt ítélték el őket, egyiküket 12 év fegyházzal, kollégáját 10 évvel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla – írja az MTI.

Hegedűs István tanácsvezető bíró a pénteki ítélet egyórás indoklásában kifejtette, hogy az elsőrendű vádlott 2013 januárja és áprilisa között öt alkalommal összesen hat embert bántalmazott az izsáki rendőrőrsön, társa ezek közül egy esetben nem vett részt. Ennek feltehetően voltak előzményei is, de ezek nem képezték a vád tárgyát, így a bíróság nem foglalkozhatott velük.
Az elsőrendű vádlottat soron kívül léptették elő, társát pedig már az első bántalmazást követően szolgálatparancsnokká nevezték ki, az izsáki őrsön ők voltak a sikeres, eredményes rendőrök – fogalmazott a bíró.

Hegedűs István szerint felvetődhet a felettesek felelőssége: tudtak-e arról, mi folyik az őrsön, ha pedig nem, hogy alakulhatott ki olyan légkör, hogy a történteket senki nem jelentette az elöljáróknak. Kérdés, hogy ha a román állampolgárságú sértett nem halt volna meg, akkor a két vádlott még mindig rendőrként szolgálna-e. A román férfi bántalmazását a táblabíróság azért minősítette halált okozó testi sértésnek, mert a rendőrök nem akarták kioltani a férfi életét, és a korábbi tapasztalataik alapján bízhattak abban, hogy a verés nem is jár ilyen következményekkel

Mint azt korábban megírtuk, eltérő minősítés megállapításával, enyhítéssel és felmentéssel is próbálkoztak a védők. Kiszely Zsuzsa, az elsőrendű vádlott ügyvédje hét elején azt kérte, védencét halált okozó testi sértés bűntettében mondják ki bűnösnek, és enyhítsék büntetését. A perbeszédében kifejtette, a rendőrök a sértett ellenállásának megtörése érdekében alkalmaztak testi kényszert, dulakodtak a férfival. A többi ügyvéd a vádlottak felmentését kérte. Vörös István ügyész a harmad- és negyedrendű vádlott esetében hosszabb, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Mint ismert, a tragédiába torkolló kényszervallatás 2013 áprilisában történt Izsákon, pontosabban a település rendőrőrsén. Az egyenruhások – az ügy első- és másodrendű vádlottja – egy 47 éves román állampolgárságú, de hazánkban élő 47 éves férfit állítottak elő lopás miatt. Egy motoros fűrésznek kelt lába, a páros azt gyanította, későbbi áldozatuk emelte el a holmit. Kezeit hátrabilincselték, majd az egyik irodában leültették. Csukott ajtó mögött vallatták. A páros csaknem két órán keresztül bántalmazta az áldozatot, hol együtt, hol felváltva. Rá akarták venni, hogy ismerje be a lopást. Ütötték a mellkasát és még akkor sem álltak le, amikor a megbilincselt férfi a székkel együtt a földre zuhant. Később előkerültek a gumibotok is: ahol csak érték, ütlegelték gyanúsítottjukat. Két másik kollégájuk is a vádlottak padjára került, az egyiktől szintén nem állt távol az erőszak, míg a negyedik egyenruhás mindezek felett szemet hunyt.

Életfogytig tartó szabadságvesztés és 25 év fegyház – első fokon még ennyit kaptak a kínvallatók. A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség eredetileg halált okozó testi sértés bűntettével vádolta a két rendőrt, azonban az ítéletet már társtettesként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki a bíró decemberben, Kecskeméten.

A pénteki ítélet jogerős.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik