Közélet

Háromezer éves műkincset próbált elsózni a neten egy debreceni férfi

szitula (Array)
szitula (Array)

A magyar rendőröket német kollégáik értesítették, hogy valaki náluk akar túladni az értékes bronzkori edényen.

Egy csaknem háromezer éves, nagyméretű bronzkori edény – egy szitula – külföldi értékesítését sikerült meghiúsítania a magyar egyenruhásoknak a német társszervezetek segítségével – hangzott el a rendőrség budapesti sajtótájékoztatóján pénteken. Egy 43 éves debreceni férfinál tartottak házkutatást, otthonában megtalálták a keresett műkincset is. 

A magyar rendőrök februárban értesültek arról német kollégáiktól, hogy egy magyar nevű személy, magyarországi e-mail címről, jelentős régészeti leletet kínált országukban eladásra.  A levélhez mellékletében csatolt fotó az említett szituláról készült – mondta Vukán Béla rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztályának vezetője.

“Ez a háromezer éves lelet a maga korában szintén egy rendkívüli jelentőségű edénykészlet része lehetett, szép állapotban, épen megmaradt, ezért különösen fontos volt számunkra, hogy megmentsük az illegális műkincskereskedelem szívóhatásától” – tette hozzá.

A szitula készítése a késő bronzkor végére, Kr.e. 1050-950-re tehető. A madárbárka motívummal díszített, míves kidolgozású, jó állapotban lévő, nagyméretű bronztárgy a jelenlegi ismeretek alapján kapcsolatba hozható a Hajdúböszörmény határában, 1858-ban előkerült kincsegyüttessel. Fullár Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ régészeti szolgáltatási főosztály vezetője az MTI-nek elmondta: azért fontos minden esetben, hogy egy leletanyag az adott országban kerüljön látótérbe, mert később, ha külföldre kerül, már nagyon nehezen bizonyítható az eredete. Mivel bronzkorra is jellemző, hogy nagy területeken relatív egységes volt a fémművesség, ezért egy tárgy esetében nehezen megállapítható a külföldre kerülése után, hogy a Kárpát-medencében vagy azon kívül hol találták – fűzte hozzá.

Fotó: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik