Közélet

Évekkel tovább börtönben ülhetne a gólyatábori erőszakoló

gólyatábori erőszakoló (Array)
gólyatábori erőszakoló (Array)

Hét év hat hónap – ennyit kapott szexuális erőszakért a 39 éves fotós, a határozat szerint legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra. De jóval súlyosabb büntetést is kaphatott volna.

A Fonyódi Járásbíróság ítéletéről a Hír24 is beszámolt, ahogy korábban megírtuk, a per áprilisban kezdődött és végig zárt ajtók mögött zajlott. Németh Károly bíró – hogy védje a lány jogai – a nyilvánosság kizárásával ismertette az ítéletet. A z erőszak tavaly nyár végén, az ELTE tanítóképző karának fonyódligeti táborában történt. A lányt az intézmény egy harmadéves hallgatója, egy szervező erőszakolta meg, aki fotósként vett részt a rendezvényen. A támadásról szörnyű részletekre derült fény például, hogy a férfi aktus közben fotókat készített, mert ezzel akarta zsarolni áldozatát. Még azt is mondta neki közben, hogy mosolyogjon.

A hvg.hu most arról ír, hogy a kiszabottnál jóval súlyosabb büntetést is kaphatott volna az elkövető, ha az ügyészség, illetve a bíróság nagyobb súllyal veszi figyelembe a lány összeverését és fojtogatását, vagy azt, hogy K. Sándor Szilárd az erőszak közben végig fotózta áldozatát. A lap megtudta, több mint 550 felvételt készített a diáklányról.

A lány jogi képviselője azonban alapvetően elégedett az elsőfokú ítélettel, de szerinte is lehetett volna súlyosabb a büntetés, méghozzá egy, az ebben az esetben nem alkalmazott büntetőjogi lehetőség kihasználásával. „Véleményem szerint a szexuális erőszak mellett további bűncselekményként kellett volna értékelni, hogy az elkövető még végig fotózta is az áldozatot. Ráadásul egyértelműen megpróbálta megzsarolni is, megfenyegette, hogy milyen következményei lesznek, ha a gólyatábor további napjain ellenáll. Ha a jogi érvelésemet a másodfokon eljáró törvényszék helytállónak gondolná, és mindezt egy újabb, külön bűncselekményként értékelné, akkor már halmazatról beszélünk, és akkor büntetésként 2-12 év lenne kiszabható” – állítja az ügyvéd.

Kép: MTI

Az első fokon eljáró bíróság azonban csak az alapján ítélt, hogy bizonyos enyhébb tényállások beleolvadhatnak a súlyosabb bűncselekménybe, így a büntetőjogi szabályok alapján nem vették figyelembe, hogy a fotós nemcsak megerőszakolta, hanem meg is verte áldozatát.

A fotós által készített képekről az ügyvéd elmondta, hogy ezzel egyfelől bizonyítékokat gyártott maga ellen, másrészt „halmazatban felelősségre vonható lenne személyes adattal visszaélésért is K. Sándor Szilárd. Ráadásul profi fotósként volt ott a gólyatáborban, ezzel élt vissza. Méltóságában is sértette az áldozatot, akinek még attól is tartani kell, hogy vajon a képek valaha előkerülnek-e valamilyen módon.”

Egy büntetőbíró a lapnak úgy fogalmazott, „ha a személyes adatokkal visszaélés halmazata nem is, de az emberölés kísérlete legalábbis felmerülhetett volna.” Szerinte nem csak a tényleges eredmény számít, hanem az is, mi volt az elkövető szándéka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik