Közélet

Mérgezés miatt halt meg egy munkás Baranyában

Helyszínelés (Array)
Helyszínelés (Array)

Az áldozat egy sertéstelep gyűjtőaknájában vesztette eszméletét, majd pár nappal később meghalt a kórházban.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség két ember ellen, miután mulasztásaik közrejátszottak abban, hogy egy munkás kénhidrogén-mérgezést szenvedett. Az eset még 2013 nyarán történt, a vádlottak hamarosan bíróság elé állnak.

A Baranya Megyei Főügyészség keddi tájékoztatása szerint egy sertéstelepen két hizlalda között a hígtrágya csővezetéke eldugult, az áldozat ezt próbálta megszüntetni. Mivel ez nem sikerült neki, lemászott a hígtrágya gyűjtőaknájának a térszinttől 2-2,5 méter mélyen fekvő szerelőszintjére, itt azonban olyan magas volt a hígtrágya kénhidrogén-koncentrációja, hogy emiatt eszméletét vesztette, majd a később a kórházban meghalt.

A két felelőst egyrészt a gazdálkodó szervezet munkavédelmi feladataival bízták meg, másrészt a telephelyet vezették. “A vádlottak foglalkozási szabályszegései úgy, mint a munkahely biztonsági követelményének szabályozatlansága, a biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények mulasztása közrejátszott abban, hogy a sértett halálos munkahelyi balesetet szenvedett” – olvasható a közleményben.

Ha bűnösnek találják őket, egytől öt évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki rájuk a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik