Közélet

Magyar pénzhamisítókat fogtak Ausztriában

euró (Array)
euró (Array)

Közel háromszázezer euró névértékű hamis pénzt foglaltak le és hat embert, köztük öt magyar és egy osztrák állampolgárt vettek őrizetbe pénteken az osztrák hatóságok.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az euró 2002-es bevezetése óta ez az egyik legnagyobb hamispénz-fogás az országban. A bűnbanda 37 éves burgenlandi tagja egy bécsi kávéházban 150 ezer euróért (mintegy 46,8 millió forintért) kínálta eladásra a bankjegyeket egy érdeklődőnek, aki a rendőrséghez fordult – magyarázták az osztrák hatóságok.

Ezután már álruhás rendőrök is megjelentek az „érdeklődővel” együtt a bankjegyek megbeszélt átadásánál a bécsi Montecuccoli téren. Miután a 37 éves eladó a lakásába vezette a férfit, hogy átnyújtsa neki a több mint 292 ezres névértékű hamis eurót, a hatóságok elfogták. Ezt követően a nyomozók a nyilvánvalóan a haszon elosztásának reményében a lakásba érkező három magyar férfit és két magyar nőt is őrizetbe vették.

Az elfogottak között található a pénzhamisítási ügylet feltételezett kitervelője, egy 43 éves, Bük térségében élő magyar férfi is. Roman Hahslinger, a bécsi rendőrség egyik szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, hol állították elő a hamis bankjegyeket, a nyomozást azonban az Interpolon keresztül Magyarországra is kiterjesztették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik