Közélet

Boltban nem kapható alkotóeleme is volt a buszon talált bombának

időzített bomba (Array)
időzített bomba (Array)

Szakértők szerint nehezen képzelhető el, hogy az alkoholszagot árasztó gyanúsított profi terrorista lett volna. Az is lehet, hogy csak ijesztgetni akart.

A boltokban nem kapható alkotóeleme is volt annak a robbanószerkezetnek, amit szombaton találtak az M0-s Anna-hegyi pihenőjében egy Prágából Várnába tartó busz csomagterében – tudta meg a HVG.hu.

A bombáról több információ is napvilágot látott: egyes értesülések szerint ablakmosó folyadékot tartalmazó műanyag flakont találtak, amihez egy óraszerkezetet rögzítettek, a másik változat shzerint pedig egy szigetelőszalaggal körbetekert cső volt a táskában egy órával és kábelekkel együtt. Olyan értesülés is volt, ami szerint a csomagból benzin folyt ki, ennek szagára figyeltek fel.

A portál egyik rendőrségi forrása szerint lehet, hogy a bomba épp azért nem lépett működésbe, mert az egyik anyag szivárogni kezdett. A robbanószerkezet elhelyezésével gyanúsított férfit keresik, de kevés az esély, hogy megtalálják, hacsak nem találnak olyan térfigyelő kamerát, aminek a felvételén beazonosítható.

Egy szakértő azt mondta: a benzin alapvetően nem robban, csak ha a levegő és a benzingőz elegye elér egy adott arányt. Az ablakmosó folyadék pedig – alkoholtartalma ellenére – egyáltalán nem ég. Az nem zárható ki, hogy a tettes csak pánikot akart kelteni a belobbant benzinnel, de az is lehet, hogy csak fenyegetésnek szánta a robbanószerkezetet. Abból kiindulva viszont, hogy a gyanúsított alkoholszagot árasztott, nehezen képzelhető el, hogy profi terroristáról lenne szó. A terrorakció lehetőségét a TEK is kizárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik