Közélet

Kisbandi felboríthatja a Prisztás-ügyet

prisztás (Array)
prisztás (Array)

A magyar alvilág Brazíliában elfogott pénztárosát videoláncon keresztül hallgathatja meg a Prisztás-ügy bírója. Közben vallomást tett Portik Tamás egyik volt közeli bizalmasa, aki szerint Portik Pintér Sándor belügyminiszterrel is szeretett volna jóban lenni.

Megcáfolhatja a Portik Tamás elleni tanúvallomások egy részét „Kisbandi” – írja a Magyar Hírlap. Lakatos Andrást, aki „az alvilág pénztárosaként” vált hírhedtté, Brazíliában fogták el. A magyar hatóságok zárt videoláncon keresztül hallgatnák meg abban a büntetőperben, ami Prisztás József 1996-os meggyilkolása miatt zajlik.

Csütörtökön a per az egyik védett tanú vallomásának ismertetésével folytatódott a Fővárosi Törvényszéken. A nő Portik Tamásnak, a merénylet feltételezett felbujtójának közeli bizalmasa volt, a nyomozás idején és az elsőfokú eljárásban azonban ellene fordult. Állítása szerint ő az egyetlen, aki személyesen Portiktól értesült a Prisztás-gyilkosság előkészületeiről, valamint végrehajtásáról.

A tanú azt állítja, hogy Portik nemcsak a politikai baloldalon igyekezett befolyást szerezni, hanem három évvel ezelőtti letartóztatása előtt Pintér Sándor belügyminiszterrel is igyekezett kapcsolatba lépni, ami „minden pénzt megért volna” számára. Ebből végül nem lett semmi. Portik ugyanakkor a perben többször hangoztatta, hogy Pintér állt az 1990-es évek sokáig megoldatlan leszámolási ügyeinek hátterében – így a Prisztás-gyilkosság, valamint az Aranykéz utcai robbantás ügyében.

A bíróság csütörtökön nyilatkoztatta a vádlottakat, a védelmet és az ügyészséget is arról, hogy milyen kérdéseket tennének fel „Kisbandinak”, ha meghallgatják a férfit. Lakatost a napokban csaknem húsz év bujkálás után vették őrizetbe Brazíliában. Mivel hazánknak nincs kiadatási megállapodása a dél-amerikai országgal, az eljárás elhúzódhat, de az ottani hatóságok nem zárkóznak el az elől, hogy zárt videorendszeren keresztül hallgathassa meg őt a magyar bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik